Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

NSZ tevreden dat handelaars voortaan automatisch vergoed worden bij openbare werken

De nieuwe hinderpremie voor handelaars die hinder ondervinden van openbare werken betekent volgens NSZ een verbetering voor de getroffen zelfstandigen. Zelfstandigen met een zaak binnen de werfzone en die minstens gedurende een maand hinder ondervinden zullen vanaf 1 juli 2017 automatisch en zonder sluitingsverplichting een hinderpremie krijgen van 2000 euro bruto. Wie toch de deuren moet sluiten, krijgt vanaf de 21ste dag nog een compensatie van 80 euro per dag. Toch heeft NSZ ook bedenkingen bij de nieuwe regeling. Zo is een hinderpremie van 2000 euro bruto erg weinig wanneer de werken maanden aanslepen en is het onbegrijpelijk dat die 2000 euro niet belastingvrij wordt gemaakt. “Bovendien heeft men de hinderregeling ook complex gemaakt omdat ook de bestaande regeling behouden blijft voor de ondernemers buiten de werfzone. Ze is op zijn Vlaams aangevuld met de nodige koterijen”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Sinds 2007 kunnen zelfstandigen een inkomenscompensatievergoeding krijgen wanneer ze geconfronteerd worden met hinder als gevolg van openbare werken. Begin 2015 werd die bevoegdheid door de zesde staatshervorming geregionaliseerd. Een voorstel van decreet dat deze hinderpremie hervormt, werd vandaag door de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD ingediend in het Vlaams Parlement. Vanaf 1 juli 2017 zullen handelaars die in de werfzone liggen automatisch een compensatievergoeding krijgen van 2000 euro bruto en dat zonder dat ze hun zaak moeten sluiten. “Die automatische toekenning en de schrapping van de sluitingsverplichting zijn een erg goede zaak”, erkent NSZ-voorzitter Mattheeuws. “Alleen is 2000 euro bruto wel bijzonder karig wanneer openbare werken ettelijke maanden of zelfs een jaar aanhouden. Daarnaast is het onbegrijpelijk dat die vergoeding niet belastingvrij is. Voor heel wat handelaars, doorgaans eenmanszaken die volgens het progressief belastingtarief belast worden, betekent 2000 euro bruto 1000 euro netto.”

Bovenop die 2000 euro bruto is het mogelijk om vanaf dag 21 van de werken een dagelijkse hinderpremie te krijgen van 80 euro bruto. Voorwaarde is ook hier dat de handelszaak zich in de werfzone bevindt, maar ook dat de deuren gesloten moeten worden. Hier speelt de sluitingsplicht dus wel opnieuw. En die geldt ook voor handelaars die zich niet in de werfzone bevinden, maar toch hinder ondervinden. Zij kunnen vanaf de achtste sluitingsdag 80 euro bruto per dag aan inkomenscompensatie krijgen. Hier speelt dus de bestaande regeling, zoals die nu geldt.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “De nieuwe regeling is zeker een verbetering voor de direct getroffen zelfstandigen, maar ze is wel complex opgesteld door twee niveaus toe te voegen aan de bestaande regeling, die blijft bestaan voor de handelaar buiten de werfzone. Voor handelaars is dat verwarrend. Bovendien is het niet logisch dat handelaars die zich in de werfzone bevinden drie maanden op voorhand verwittigd zullen worden en handelaars die zich daar net buiten bevinden slechts één maand op voorhand. Wij vragen dat alle handelaars uit de gemeente of stad drie maanden voor de start van de werken op de hoogte gebracht worden.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer