Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

NSZ tevreden dat criminaliteit tegenover zelfstandigen nodige aandacht krijgt

NSZ tevreden dat criminaliteit tegenover zelfstandigen nodige aandacht krijgt

NSZ is tevreden dat criminaliteit tegenover ondernemers, zoals winkeldiefstal en inbraak in bedrijven en winkels, een prioriteit vormt voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). “Het gaat hier immers niet om marginale fenomenen die sporadisch voorkomen, maar om het werk van professionele rondtrekkende daderbendes”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Bovendien kapen ze een significant deel van de omzet weg in de kleinhandel, die vaak met kleine winstmarges werkt.” NSZ vindt het ook zeer positief dat cybercriminaliteit de komende drie jaar een belangrijk speerpunt wordt voor de politie. Vorig jaar werden er immers 30 procent meer cyberincidenten gemeld.

Ministers Jan Jambon en Koen Geens stellen vandaag de kadernota Integrale Veiligheid voor die de belangrijkste doelstellingen voor de politie formuleren voor de komende jaren. De federale politie moet die kadernota nu omzetten in concrete acties. NSZ vindt het uitstekend dat criminele fenomenen die zelfstandigen voluit treffen, zoals inbraken, winkeldiefstal en gauwdiefstal de nodige aandacht krijgen. In 2014 waren er immers nog steeds 21.612 aangegeven winkeldiefstallen en nam dat aantal amper af ten opzichte van het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van de federale politie. Het werkelijk aantal wordt geschat op circa 150.000 winkeldiefstallen met een financieel nadeel van zo’n 24 miljoen euro tot gevolg. Het zal zaak zijn om Oost-Europese bendes sneller op te rollen via onder meer informatie-uitwisseling, wat voorzien is in de kadernota. Daarnaast vraagt NSZ een snelle evaluatie van het snelrecht, een efficiënte manier om winkeldieven te bestraffen.

Nog volgens de politiestatistieken waren er in 2014 maar liefst 17.368 inbraken in bedrijven of handelszaken. Ook het aantal grijpdiefstallen (6502) en gevallen van zakkenrollerij (32.955) blijven erg hoog. Bovendien krijgen ook al deze criminele feiten een steeds professioneler karakter. Vaak gaat het om rondtrekkende daderbendes die zich hieraan bezondigen.

NSZ is ook tevreden dat de bestrijding van cybercriminaliteit een prominent speerpunt wordt de komende jaren. Dat is ook nodig, want vorig jaar werden er 30 procent meer cyberincidenten gemeld bij CERT.be, het federale Cyber Emergency Team. Gemiddeld gaat het om 1092 incidenten per maand. Vooral kleinere ondernemingen, die doorgaans niet de middelen of de kennis hebben om hun IT-infrastructuur adequaat te beveiligen, zijn kwetsbaar voor lekken, virussen, phishing, ransomware (waarbij de computer door criminelen geblokkeerd wordt en enkel vrijgegeven in ruil voor een fiks bedrag) en andere vormen van cybercriminaliteit. Cybercriminaliteit is voor hen nog steeds een ver-van-mijn-bed-show, maar die dreiging wordt stevig onderschat. Opvallend: ook bij NSZ zelf kwamen er de laatste maanden opvallend meer klachten binnen van bedrijven die het slachtoffer werden van ransomware.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer