Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

NSZ steunt protest videotheken tegen belasting imagoverlagende winkels

NSZ steunt de videotheken die een bezwaarschrift indienen tegen de belasting op imagoverlagende winkels in de stad Antwerpen. Onder imagoverlagend verstaat de stad Antwerpen handelszaken zoals nachtwinkels, wedkantoren, videotheken, internetcafés en zo meer. Volgens NSZ gaat het om een bijzonder vreemde belasting, te meer omdat de stad Antwerpen alles op alles zet om winkels meer en langer open te houden. “Blijkbaar geldt in Antwerpen het vrij ondernemerschap niet langer”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Dat soort winkels heeft zeker zijn plaats in een stad, al zijn we wel de eerste om te zeggen dat zij zich aan de geldende regels moeten houden. Vrij ondernemerschap kan immers maar voor iedereen werken als er een aantal gezamenlijke afspraken en regels worden gerespecteerd. Daarop moet men dus nauwgezet toezien.”

Winkels die volgens de stad Antwerpen slecht zijn voor het imago krijgen  een startbelasting van 6000 euro aangerekend, bovenop de jaarlijkse belasting van 1500 euro die dergelijke handelszaken moet betalen. De stad Antwerpen viseert daarmee o.a. videotheken, nachtwinkels, internetcafés, wedkantoren, seksshops en dergelijke. Een eigenaardige redenering voor een stad die onder het motto ‘Antwerpen is open’ meer kooplustigen wil aantrekken, onder meer via maandelijkse koopzondagen. “Blijkbaar staat Antwerpen toch niet open voor elke handelszaak en legt men zo het vrij ondernemerschap aan banden”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

NSZ steunt de videotheken die een bezwaarschrift indienen tegen de jaarlijkse taks van 1500 euro in de stad Antwerpen die imagoverlagende winkels moeten betalen. De ondernemersorganisatie vindt dat het ondernemerschap alle kansen moet krijgen, maar benadrukt ook dat alle winkels zich aan de geldende regels moeten houden. Zo mag een nachtwinkel enkel open zijn tussen 18u ’s avonds en 7 uur ’s morgens en bijvoorbeeld niet tegelijkertijd een dagwinkel zijn.

Handelszaken moeten er ook voor zorgen dat er geen overlast veroorzaakt wordt en dat er geen nachtlawaai is. “Dat spreekt voor zich. Zijn daar problemen mee in Antwerpen, dan moet de stad strengere regels en zwaardere boetes opleggen tegen overlast of het verstoren van de openbare orde in het algemeen. Een handelszaak die het te bont maakt, moet op de blaren zitten, maar dat is nog wat anders dan het fnuiken van het ondernemerschap”, weet de NSZ-voorzitter. Cowboys die bewust alle regels omzeilen zorgen voor oneerlijke concurrentie voor alle andere handelaars die wel volgens het boekje spelen. Vrij ondernemerschap kan maar voor iedereen werken als er een aantal gezamenlijke afspraken en regels worden gerespecteerd. Daarop moet men dus nauwgezet toezien.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer