Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

NSZ is verheugd dat minister De Block alcoholverkoop niet aan banden wil leggen

NSZ is tevreden dat ook minister De Block het niet verstandig vindt om de verkoop van alcohol te verbieden in tankstations en nachtwinkels. De zelfstandigenorganisatie vroeg al eerder om de alcoholverkoop niet aan banden te leggen. Door de verkoop van alcohol in nachtwinkels en tankstations te verbieden zal enkel de omzet bij die handelaars fors dalen en zelfs leiden tot falingen maar daarmee is het probleem niet opgelost. Het spreekt voor zich dat overmatig drankgebruik en drinken en rijden absoluut niet door de beugel kunnen, maar daarvoor is in de eerste plaats de consumenten verantwoordelijk. Nog strengere alcoholcontroles en efficiënte, choquerende preventie kunnen op dat vlak meer helpen dan de verkoop van alcoholische dranken te verbieden.

NSZ gelooft niet in een verkoopverbod van alcohol in tankshops (de verkoop in zulke winkels is trouwens nu al streng gereglementeerd) en een beperking van de verkoop van alcohol in nightshops, waar na 21 of 22 uur geen alcoholische dranken meer verkocht zouden mogen worden. Eén derde van de omzet van tankshops komt van alcohol, bij nachtwinkels loopt dat nog verder op tot de helft en meer. Indien deze winkels geen alcohol meer mogen verkopen, verliezen ze een erg belangrijk deel  van hun omzet en wordt het moeilijk overleven voor hen. NSZ is dan ook verheugd met de reactie van Minister De Block die ook vindt dat de verkoop niet aan banden moet worden gelegd.

92 procent van de Belgen springt verstandig om met alcohol en men moet die consumenten en ook de handelaars toch niet straffen door de verkoop te beperken, klinkt het bij NSZ. Toch is de ondernemersorganisatie niet blind voor de gevaren van alcoholmisbruik en het rijden onder de invloed, maar daarvoor is in de eerste plaats de consument verantwoordelijk. Het probleem moet opgelost worden waar het zich stelt. NSZ gelooft vooral in efficiënte, doorgedreven en choquerende preventie om alcoholmisbruik tegen te gaan. Nu blijft het nog te veel bij halfslachtige campagnes die weinig indruk nalaten. Ook nog meer alcoholcontroles kunnen helpen. “Maar een heksenjacht op bepaalde winkels die alcohol verkopen zal volstrekt niets uithalen”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer