Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

NSZ eist dat vaderschapsverlof zelfstandigen betaald wordt door algemene middelen

Naar aanleiding van Vaderdag realiseerde NSZ onderzoek over vaderschapsverlof voor zelfstandigen, een wetsvoorstel dat momenteel besproken wordt in de Kamer. 76 procent van de mannelijke zelfstandigen is gewonnen voor het invoeren van vaderschapsverlof voor zelfstandigen, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 535 mannelijke ondernemers deelnamen. Voorwaarde is wel dat dit vaderschapsverlof betaald wordt door de algemene middelen en niet door het sociaal statuut van de zelfstandigen. “Het politiek voorstel dat vandaag op tafel ligt en zelfstandigen die vaderschapsverlof opnemen eenzelfde uitkering wil geven als vrouwelijke zelfstandigen die moederschapsverlof opnemen, volstaat evenwel niet”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Logisch, want binnen het sociaal statuut zijn er belangrijkere prioriteiten, zoals een uitkering bij ziekte vanaf dag één en hogere pensioenen. Een extraatje, zoals vaderschapsverlof, is mooi meegenomen eenmaal het sociaal statuut een voldoende mooie basis heeft en dat is ondanks vele verbeteringen nog altijd niet het geval.”

Zelfstandigen hebben volgens NSZ ook een recht op vaderschapsverlof. Net als bij de werknemers moeten zelfstandigen voor de ondernemersorganisatie de kans krijgen om 10 dagen vaderschapsverlof op te nemen en hiervoor een uitkering te krijgen. Ze hoeven die 10 dagen, net als de werknemers, niet op te nemen, maar moeten wel de kans krijgen om zulk verlof op te nemen indien dat nodig is. 76 procent van de mannelijke zelfstandigen is het daarmee eens, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 535 mannelijke zelfstandigen deelnamen. Slechts 8 procent van de mannelijke zelfstandigen vindt het niet zinvol om voor hen vaderschapsverlof in te voeren, maar dan voornamelijk omdat ze hun zaak onmogelijk gedurende 10 dagen zouden kunnen sluiten, zelf al lang vader zijn en er dus geen gebruik meer van zouden maken en omdat dit vaderschapsverlof zou gefinancierd worden met een enveloppe die in mindering komt van het budget ter verbetering van het sociaal statuut van de zelfstandigen.

In het politiek voorstel van Groen en Ecolo dat momenteel op tafel ligt en de goedkeuring wegdraagt van federaal minister voor Zelfstandigen en Kmo’s Willy Borsus (MR), krijgt elke zelfstandige het recht op 10 dagen vaderschapsverlof in ruil voor een uitkering die even hoog is als de moederschapsuitkering die vrouwelijke zelfstandigen krijgen tijdens hun moederschapsverlof, namelijk 458,31 euro bruto per week. De uitkering voor vaderschapsverlof wordt in dit voorstel in mindering gebracht van de enveloppe bestemd voor de verbetering van het sociaal statuut van de zelfstandigen, maar dat is volgens NSZ geen goede optie.

Het sociaal statuut van de zelfstandigen mag dan wel in boni zijn en dit en volgend jaar via de tax shift een financiële injectie van 25 miljoen euro krijgen, maar binnen dat statuut zijn er volgens NSZ belangrijkere verbeteringen te realiseren dan de introductie van het vaderschapsverlof. Voor zelfstandigen staan een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid vanaf dag één en hogere pensioenen veel hoger op de verlanglijst dan vaderschapsverlof.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Iemand wordt vader als mens en niet als werknemer of zelfstandige. Het statuut waarbinnen iemand werkt heeft volstrekt niets te maken met het vaderschapsverlof. Daarom vragen we dat het vaderschapsverlof voor zelfstandigen door de algemene middelen wordt betaald en niet door het sociaal statuut van de zelfstandigen.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer