Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Nog nooit zoveel aangiftes voor het plaatsen van camera’s in bedrijven dan in 2014

Vorig jaar waren er 1194 aangiftes voor het plaatsen van camera’s op de werkvloer. Dat zijn er maar liefst 85 procent meer dan in 2013, toen er 643 aanvragen werden ingediend en het is veruit het hoogst aantal aanvragen ooit, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van gegevens van de Privacycommissie. Werkgevers proberen met zulke camera’s bovenal het aantal interne diefstallen terug te dringen. 53 procent van de ondernemingen is de afgelopen twee jaar immers het slachtoffer geweest van diefstal door eigen personeelsleden, zo bleek uit onderzoek dat NSZ in maart van dit jaar voerde. Daarnaast kunnen camerabeelden er ook voor zorgen dat ellenlange discussies bij ontslagen vermeden worden. Dat is, zeker nu alle ontslagen gemotiveerd moeten kunnen worden, maar ook de antipestwet gevoelig verstrengd is, handig.

In 2014 kreeg de Privacycommissie 1194 aangiftes van ondernemingen om camera’s te mogen plaatsen op de arbeidsplaats. Dat zijn er maar liefst 85 procent meer dan in 2013, zo blijkt uit een analyse van NSZ. Ook in 2013 kende het aantal aangiftes al een ‘boom’ van 36 procent, maar 2014 blijkt toch de kroon te spannen. Meer nog, nog nooit werden er zoveel aangiften ingediend als vorig jaar.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Het spectaculair toegenomen cameragebruik op de arbeidsplaats verwondert ons niet. Uit eigen onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondernemingen de afgelopen twee jaar in aanraking is gekomen met diefstal door eigen personeelsleden.” Diefstal door eigen personeel is goed voor 40 procent van alle diefstallen in een onderneming. Ter vergelijking: winkeldiefstal door klanten is goed voor een aandeel van rond de 50 procent. De rest komt van diefstal door externe personen, zoals leveranciers, en van administratieve fouten. Diefstal door eigen medewerkers is vaak een onderschat probleem. Nochtans ligt de schade gemakkelijk 10 tot 14 keer hoger dan bij een gewone winkeldiefstal door een klant, alleen al omdat personeelsleden gedurende een langere periode kunnen stelen. Een gemiddelde winkeldiefstal door klanten bedraagt rond de 100 euro, terwijl diefstal door een medewerker gemiddeld goed is voor zo’n 1300 euro.

Naast het detecteren van interne diefstallen kunnen zulke camera’s ook helpen om bepaalde ontslagen te motiveren. Die factor speelt, nu elk ontslag gemotiveerd moet worden, maar bijvoorbeeld ook de antipestwet stevig is aangepast in het voordeel van de werknemer, zeker ook mee. Wanneer op camerabeelden blijkt dat een werknemer duidelijk iets mispeutert of pestgedrag vertoont, zullen ellenlange discussies en welles-nietespelletjes totaal niet nodig zijn.

NSZ roept ondernemers die camera’s plaatsen op om dat steeds te melden aan hun werknemers en hen niet voortdurend te filmen. Die melding is wettelijk verplicht en wie zich daar niet aan houdt, krijgt doorgaans ongelijk van de rechter wanneer die camerabeelden gebruikt worden in een rechtszaak. Daarnaast is het ook verplicht om klanten middels een pictogram op de hoogte te brengen van de aanwezige camera’s. Om het gebruik van camera’s voor bedrijven administratief eenvoudiger te maken, pleit NSZ voor een vereenvoudiging. Nu moeten ondernemingen, zelfs als ze maar één camera plaatsen om klanten én personeel in de gaten te houden, toch twee aangiftes indienen bij de Privacycommissie en twee verschillende wetgevingen naleven. Eén voor het monitoren van de klanten en één voor het in het oog houden van hun personeel, ook al gaat het dus om één en dezelfde camera. Dat overbodig administratief werk moet worden afgevoerd.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer