Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Niet meer dan eerlijk dat flexi-jobs ook kunnen bij slagers en bakkers

Niet meer dan eerlijk dat flexi-jobs ook kunnen bij slagers en bakkers

NSZ juicht het voornemen van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) toe om flexi-jobs ook mogelijk te maken in de kleinhandel, meer bepaald bij de bakkers en slagers. De ondernemersorganisatie pleitte er gisteren tijdens een onderhoud met staatssecretaris Tommelein, samen met haar partner de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België, voor om volgend ongewenst neveneffect weg te werken:  nu moet een beenhouwer of traiteur, die voor minstens 25.000 euro per jaar aan catering doet met bediening ter plaatse, een witte kassa hebben, maar kan hij geen beroep doen op flexi-jobs. Gevolg: het is als werknemer veel voordeliger om bij te klussen in de horeca dan bij een beenhouwer. Logisch is dat niet.

Sinds 1 december 2015 zijn flexi-jobs mogelijk in de horeca, zodat elke werknemer die al een 4/5 job bij een andere werkgever heeft in de horeca kan bijklussen voor een nettoloon dat gelijk is aan zijn brutoloon. Deze maatregel is één van de zuurstofmaatregelen die de horecasector kreeg in ruil voor de verplichte introductie van de witte kassa.

Probleem is dat beenhouwers die catering- en traiteurdiensten met bediening ter plaatse verzorgen en daaruit inkomsten halen die per jaar 25.000 euro of meer bedragen ook een witte kassa moesten aanschaffen, maar niet van één van de zuurstofmaatregelen konden genieten omdat zij onder een ander paritair comité vallen. NSZ vindt het dus niet meer dan logisch en eerlijk dat zeker deze kleinhandelszaken ook kunnen genieten van het systeem van flexi-jobs.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Dankzij die flexi-jobs is het voor bijklussers nu financieel veel voordeliger om een cent bij te verdienen in de horeca, waar ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto verdienen, dan bij de beenhouwers en traiteurs, waar bruto niet gelijk is aan netto en ze per uur 7,5 euro netto verdienen. Voor al die slagers die cateringdiensten met bediening verzorgen voor 25.000 euro of meer per jaar is dat niet logisch. Zij krijgen de lasten, de witte kassa meer bepaald, maar de niet de lusten, de flexi-jobs en andere compenserende maatregelen.” NSZ kaartte deze problematiek gisteren nog,  samen met haar partner de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België, aan bij staatssecretaris Tommelein, die vandaag laat weten snel werk te willen maken van flexi-jobs in de kleinhandel.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer