Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Niet logisch dat minderjarigen zonder problemen lottoformulier kunnen kopen via de automaten van de Nationale Loterij

Dagbladhandelaars zijn misnoegd over de sterke toename van het aantal verdeelautomaten die de Nationale Loterij plaatst en die allerlei krasloten en formulieren aanbieden. Vorig jaar kwamen er zo’n 150 bij, vooral in of aan winkels en tankstations. Dat betekent extra concurrentie voor krantenwinkels en dat terwijl deze sector het al erg moeilijk heeft. De afgelopen vijf jaar verdwenen er gemiddeld per week drie krantenwinkels. “Wat de dagbladhandelaar nog het meest tegen de borst stoot, is dat minderjarigen via zo’n verdeelautomaat zonder probleem aan een lottoformulier of een krasbiljet geraken”, legt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws uit. “En dat terwijl de Nationale Loterij zelf jeugdige mystery shoppers uitstuurt naar krantenwinkels om na te gaan of er geen loterijproducten worden verkocht.” Het liefst ziet NSZ die automaten volledig verdwijnen, maar als dat niet kan, moeten ze verplicht uitgerust worden met een eID-lezer zodat minderjarigen er geen gebruik van kunnen maken.

Vorig jaar heeft de Nationale Loterij alle zeilen bijgezet om overal in het land, meestal in of aan winkels en tankstations, verdeelautomaten te plaatsen die de vertrouwde producten van de Nationale Loterij aanbieden. Daarmee kunnen consumenten op meer plaatsen loterijproducten aankopen, wat in het nadeel is van de krantenwinkel om de hoek. De verkoop van allerhande loterijproducten is gemiddeld goed voor 1/3de van de omzet van een krantenwinkel. Een terugvallende verkoop vanwege zo’n automaat in de nabije omgeving heeft dus een significante invloed.

De sector boerde de afgelopen tijd al serieus achteruit. Op vijf jaar tijd verdwenen er immers 678 krantenwinkels in ons land, zo geven cijfers van de FOD Economie aan. Dat zijn er gemiddeld drie per week.

Het meest schrijnende aan de concurrentie met de verdeelautomaten van de Nationale Loterij is dat minderjarigen zonder probleem aan een lottoformulier of een krasbiljet geraken. Het enige wat een klant immers moet doen, is bevestigen dat hij ouder dan 18 jaar is, maar om een bewijs wordt er niet gevraagd. Vervolgens kan hij bestellen wat hij wil. “Dat is toch bijzonder straf”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “De Nationale Loterij heeft al meerdere keren jonge mystery shoppers afgestuurd op dagbladhandelaars en dat enkel en alleen om na te gaan of ze het verkoopverbod voor personen onder de 18 respecteren, maar bij haar eigen automaten gaat het overheidsbedrijf dus flagrant in de fout. Een peuter kan er bij wijze van spreken een Win for Life aankopen. Dat is werken met twee maten en twee gewichten.”

NSZ ziet die verdeelautomaten liever volledig verdwijnen, maar aangezien de Nationale Loterij hier vorig jaar nog stevig in heeft geïnvesteerd, lijkt dat er niet meteen van te komen. “Dan eisen we dat al die automaten worden uitgerust met een eID-lezer zodat de leeftijd van iedereen die snel een loterijproduct wil inslaan via zo’n automaat nagegaan wordt. Op die manier worden de krantenwinkels en de automaten op dezelfde voet behandeld”, besluit Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer