Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Nettovergoeding vervangt ecocheques: zelfde operatie nodig voor maaltijdcheques

Eindelijk zegeviert het gezond verstand. Zo reageert NSZ op de beslissing van de federale meerderheidspartijen om de ecocheque af te schaffen en te vervangen door een nettovergoeding. Werkgevers behouden hun fiscaal voordeel, terwijl werknemers geen loonverlies lijden. “Wij pleiten hier al jarenlang voor, maar vinden het eigenaardig dat er niet met één pennentrek een gelijkaardige regeling voor maaltijdcheques uit de bus is gekomen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Nochtans staat zwart op wit aangetoond dat de vervanging van maaltijdcheques door een extra lijn op de loonbrief de administratieve kosten voor werkgevers en werknemers drastisch vermindert.”

NSZ pleit al jarenlang voor het schrappen van de eco- en de maaltijdcheques en deze te vervangen door een extra lijn op de loonbrief. De tegenwaarde van die cheques kan dan geboekt worden als een netto vergoeding op de loonbrief. Werknemers en werkgevers moeten hierop dan geen sociale zekerheidsbijdragen betalen. Werknemers hoeven dus ook geen eurocent minder te verdienen.

De federale meerderheidspartijen hebben nu beslist om die operatie toe te passen op de ecocheque, wat volgens NSZ absoluut een goede zaak is, maar dus nog niet op de maaltijdcheque, en dat is betreurenswaardig. Uit een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) blijkt nochtans duidelijk dat het afschaffen van de maaltijdcheque de goedkoopste optie is voor werkgevers, meer bepaald 50 miljoen goedkoper dan de huidige digitale maaltijdcheque. Ook voor handelaars (10 miljoen goedkoper) en werknemers (7 miljoen goedkoper) blijkt de afschaffing van de maaltijdcheque trouwens het voordeligst. Het is dan ook eigenaardig dat de meerderheidspartijen de ecocheque nu loskoppelen van de maaltijdcheque in plaats van dit dossier gezamenlijk aan te pakken.

Bijna twee miljoen werknemers krijgen maaltijdcheques en zo'n 1,5 miljoen mensen ontvangen ecocheques van hun werkgever. De afschaffing van maaltijdcheques is met andere woorden een nog grotere administratieve vereenvoudiging. Voorstanders van de maaltijdcheques beweren dat een extra lijn op de loonbrief gepaard zou gaan met een verlies voor de Belgische handel, aangezien werknemers dan niet meer verplicht zijn om voeding aan te kopen en al evenmin bij Belgische handelaars. Wat die voorstanders echter vergeten, is dat voeding voor iedereen een basisbehoefte is die dagelijks moet worden ingevuld en geen luxeproduct en dat niet elke Belg zomaar over de grens boodschappen kan doen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer