Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Neem uitkering en vergoeding af van bruggepensioneerden die zich niet aanmelden bij VDAB

Bruggepensioneerden moeten sinds vorig jaar tot hun 65ste aangepast beschikbaar blijven op de arbeidsmarkt. Eén van de verplichtingen is dat ze zich moeten aanmelden bij VDAB zodat ze kunnen meewerken aan een inschakelingsparcours of een trajectbegeleiding krijgen. Toch blijkt dat heel weinig bruggepensioneerden dat ook doen. Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar ging het slechts om 7 procent, zo blijkt uit cijfers van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V). “De bruggepensioneerden lappen die verplichting dus massaal aan hun laars en zijn niet bereid om nog te werken”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. “De oplossing is simpel: gedaan met werkloosheidsuitkeringen en aanvullende vergoedingen door de werkgevers indien zij zich niet willen laten begeleiden door VDAB.”

Een aantal grote bedrijven profiteert er nu nog van om werknemers met brugpensioen te sturen alvorens de regels volgend jaar strenger worden. Brugpensioen, dat eigenlijk Stelsel voor Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT) heet, houdt een aantal verplichtingen in, zoals de aangepaste beschikbaarheid. Dat wil onder meer zeggen dat bruggepensioneerden moeten ingeschreven zijn als werkzoekende en zich moeten aanmelden bij een dienst voor arbeidsbemiddeling, in Vlaanderen is dat VDAB. Bruggepensioneerden moeten ook meewerken aan een inschakelingsparcours of trajectbegeleiding voorgesteld door VDAB.

Het probleem is dat bijzonder weinig bruggepensioneerden zich daadwerkelijk aanmelden bij zo’n dienst voor arbeidsbemiddeling. In 2015 ging het om 6 procent en tijdens de eerste acht maanden van 2016 om 7 procent. “Dat is echt een flagrant staaltje van het niet respecteren van verplichtingen die nochtans niet veelgevraagd zijn”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “De uittrede van de babyboomgeneratie zorgt ervoor dat tussen nu en 2024 400.000 mensen de arbeidsmarkt verlaten. We zullen met andere woorden iedereen, ook de bruggepensioneerden, nodig hebben om die omwenteling op de arbeidsmarkt aan te kunnen.”

Daarom pleit NSZ voor een strengere aanpak voor bruggepensioneerden die hun verplichtingen niet nakomen. Indien zij zich niet willen laten begeleiden door VDAB en dus ook niet bereid zijn om opnieuw aan de slag te gaan, hebben ze ook geen recht op een werkloosheidsuitkeringen en een aanvullende vergoeding die ze krijgen van de werkgever die hen op brugpensioen heeft gestuurd. Ze moeten op dezelfde manier aangepakt worden als werkzoekenden die totaal geen moeite doen om werk te zoeken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer