Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Nederlandse en Duitse bedrijven gaan veel minder failliet dan Belgische bedrijven

Vooral in Nederland, maar ook in Duitsland gingen er in 2016 proportioneel gezien opmerkelijk minder ondernemingen failliet dan in ons land, zo blijkt uit onderzoek van NSZ op basis van gegevens van Roularta Business Information en buitenlandse handelsinformatiekantoren. In ons land ging er vorig jaar bijna 1 onderneming op de 100 honderd failliet (0,73 op 100 om exact te zijn). Dat aantal lag beduidend lager in Nederland (0,37) en in Duitsland (0,65). Alleen in Frankrijk lag de faillissementsratio hoger (1,3). “De Nederlandse en de Duitse economie werden de afgelopen jaren stevig hervormd, waardoor ondernemingen er sterker staan”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Daarnaast spelen ook specifiek culturele elementen mee. In Frankrijk en in België zijn er meer kleine ondernemingen en die zijn sowieso gevoeliger voor faillissementen. Daarnaast wordt er in België en in Frankrijk ook veel minder stipt betaald dan in Nederland en Duitsland.”

In 2016 daalde het aantal faillissementen niet alleen in ons land (min 5 procent), maar ook in Duitsland (min 6 procent), Frankrijk (min 7 procent) en vooral in Nederland (min 25 procent), zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van Roularta Business Information en buitenlandse leveranciers van handelsinformatie.

Vorig jaar gingen er op de 100 ondernemingen in ons land 0,73 failliet, een kleine 1 op de 100 met andere woorden. Daarmee scoorde België in 2016 een pak slechter dan Nederland (waar ongeveer 1 op de 300 ondernemingen failliet ging) en Duitsland (waar 0,65 ondernemingen op de 100 in faling gingen). Enkel Frankrijk scoorde nog slechter dan ons land: daar moest 1,3 bedrijven op de 100 de boeken neerleggen.

Duitsland en Nederland hebben hun economieën al een aantal jaren geleden duchtig hervormd en plukken daar nu meer dan ooit de vruchten van. In Frankrijk daarentegen zijn zulke hervormingen daarentegen door het sterke “Etatisme” veel moeilijker te realiseren, hoewel de socialistische regering van Manuel Valls vorig jaar ondanks massaprotest de arbeidswet hervormde en werkgevers zo meer flexibiliteit gaf. De impact daarvan zal pas binnen enkele jaren duidelijk worden. Ook in België voerde de federale regering enkele belangrijke hervormingen door, onder meer door via de Tax Shift arbeid goedkoper en wendbaarder te maken, maar op het fiscale sluitstuk, een drastische verlaging van de vennootschapsbelasting, is het jammer genoeg nog steeds wachten. Sowieso is er volgens NSZ de komende jaren een verder hervormingselan nodig om de ondernemingen in ons land te ondersteunen en krachtiger te maken.

Nog volgens NSZ spelen er ook culturele motieven die de slechtere scores van ons land en Frankrijk verklaren. In het zuiden van Europa, waar Frankrijk toch al voor een stuk toebehoort, is de groei lager en ligt de staatsschuld doorgaans hoger. In het noorden van Europa, waartoe Nederland en Duitsland behoren, is de economie stukken sterker, waardoor er minder faillissementen zijn. Ons land ligt eigenlijk in het midden en combineert sterke met zwakke elementen, wat de hogere faillissementsratio verklaart.

Daarnaast speelt ook mee dat Nederland en Duitsland meer grote en solide bedrijven hebben, terwijl België en Frankrijk veel meer teren op kleine ondernemingen en horecazaken die sowieso faillissementsgevoeliger zijn. Opmerkelijk is nog dat het betaalgedrag aan ondernemingen in Nederland en Duitsland stipter verloopt dan in België. In België wordt er gemiddeld pas na 41 dagen betaald en in Frankrijk zelf pas na 48 dagen, terwijl de gemiddelde betaaltermijn in Nederland 33 dagen bedraagt en in Duitsland zelfs maar 15 dagen. Wetende dat een kwart van de faillissementen te wijten is aan een opeenstapeling van slecht en onbetaalde facturen, hoeft het niet te verbazen dat de faillissementsratio in Frankrijk en België hoger ligt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer