Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Nachtwinkels die zich niet aan de regels houden moeten gesanctioneerd worden

Elke winkel of het nu een dagwinkel is of een nachtwinkel, moet de wet op de openingsuren en wekelijkse rustdag respecteren. In het belang van andere ondernemers en van de nachtwinkels zelf pleit NSZ voor strenge controles. De kleinhandel staat al onder druk, als dan nog een paar cowboys de regels niet respecteren, zorgt dit voor een unfaire concurrentie voor de gewone voedingswinkels. Bovendien gooien de nachtwinkels hun eigen ruiten in. Om de haverklap krijgen we een wetsvoorstel in onze mailbox om de verkoop van alcohol of de openingsuren aan banden te leggen voor de nachtwinkels of nog om een extra taks in te voeren “ voor “imagoverlagende “ winkels zoals de nachtwinkels. Hoe meer de nachtwinkels de regels niet respecteren, hoe meer dergelijke voorstellen de kop opsteken, aldus nog de ondernemersorganisatie NSZ.  “ Elke winkel heeft zijn plaats in de maatschappij maar dan moeten wel een aantal gezamenlijke afspraken en regels worden gerespecteerd. Daarop moet men dus nauwgezet toezien.”

De ondernemersorganisatie vindt dat het ondernemerschap alle kansen moet krijgen, maar benadrukt ook dat alle winkels zich aan de geldende regels moeten houden. Zo mag een nachtwinkel enkel open zijn tussen 18u ’s avonds en 7 uur ’s morgens en bijvoorbeeld niet tegelijkertijd een dagwinkel zijn. Handelszaken moeten er ook voor zorgen dat er geen overlast veroorzaakt wordt en dat er geen nachtlawaai is. “Dat spreekt voor zich.”

Cowboys die bewust alle regels omzeilen zorgen voor oneerlijke concurrentie voor alle andere handelaars, zoals superettes en andere voedingswinkels, die wel volgens het boekje spelen. Bovendien gooien de nachtwinkels door het niet respecteren van de regels, hun eigen ruiten in. Om de haverklap krijgen we een wetsvoorstel in onze mailbox om de verkoop van alcohol of de openingsuren aan banden te leggen voor de nachtwinkels of nog om een extra taks in te voeren “voor “imagoverlagende“ winkels zoals de nachtwinkels. Hoe meer de nachtwinkels de regels niet respecteren, hoe meer dergelijke voorstellen de kop komen opsteken, aldus nog de ondernemersorganisatie NSZ.

Een handelszaak die het te bont maakt voor de concurrenten of de maatschappij, moet op de blaren zitten, aldus de ondernemersorganisatie NSZ. De boetes moeten dan ook opgelegd worden. Vrij ondernemerschap kan maar voor iedereen werken als er een aantal gezamenlijke afspraken en regels worden gerespecteerd. Daarop moet men dus nauwgezet toezien. En wie niet luisteren wil, moet voelen in het belang van iedereen.

 

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer