Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Naast de competenties moet er ook naar de attitude van de werkzoekende worden gekeken

NSZ vindt het niet meer dan normaal dat het voortaan moeilijker wordt voor werkzoekenden om een job te weigeren. Door rekening te houden met competenties in plaats van de ervaring opgedaan tijdens een vorige job wordt het aantal gepaste jobaanbiedingen uitgebreid en zal de VDAB werkweigeraars ook sneller kunnen bestraffen. NSZ vindt dat er daarnaast ook nog gekeken moet worden naar de attitude van de werkzoekenden, want nog te veel ondernemingen worden geconfronteerd met werkzoekenden die voor de schijn solliciteren.

Een gepaste jobaanbieding van de VDAB zal ten laatste op 1 januari 2018 niet langer te maken hebben met het vorige beroep dat de werkzoekende uitoefende, maar wel met de competenties waarover die persoon beschikt. Daarmee wordt het weigeren van een job moeilijker en zal wie dat toch doet sneller bestraft worden. NSZ vindt die aanpak niet meer dan logisch. Tal van kmo’s vinden op dit moment geen geschikt personeel, hoewel er in Vlaanderen eind juli nog steeds 225.000 werkzoekenden waren. Wanneer de VDAB zal focussen op competenties, zullen veel meer werkzoekenden in aanmerking komen voor die openstaande vacatures.

Bijkomend vraagt NSZ ook om in te zoomen op attitude. Uit gezamenlijk onderzoek van de VDAB en NSZ, gerealiseerd in september 2016, blijkt immers dat 8 op de 10 ondernemingen de juiste mentaliteit en de nodige werkbereidheid het belangrijkste criterium vinden bij een aanwerving. Beide vormen nog steeds een euvel bij al te veel werkzoekenden, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. Ruim de helft van de ondernemingen (52 procent meer bepaald) werd op één jaar tijd immers geconfronteerd met schijnsollicitanten, dat zijn werkzoekenden die enkel solliciteren omdat ze nu eenmaal moeten bewijzen dat ze de nodige inspanningen leveren om aan een baan te geraken. Zulke schijnsollicitanten vormen een belangrijke bron van ergernis bij werkgevers omdat ze hen vooral kostbare tijd kosten. Dergelijke misbruiken moeten volgens NSZ hard aangepakt worden.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer