Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Modedetailhandel hoopt dat goed voorjaar voorbode is van succesvolle solden

Modedetailhandel hoopt dat goed voorjaar voorbode is van succesvolle solden

Op zaterdag 1 juli starten de zomersolden. Uit onderzoek van NSZ, afgelopen week afgenomen bij 494 kledingzaken en schoenenwinkels, blijkt dat dit voorjaar voor het eerst sinds 2011 positief verliep voor de modedetailhandel. 63 procent zag hun omzet de afgelopen maanden stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, 24 procent tekende een status-quo op, terwijl 13 procent geconfronteerd werd met omzetverlies. “Die mooie cijfers hebben vooral te maken met het aanhoudende mooie weer in mei en juni, maar ook met de gestuite opmars van e-commerce”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Ondanks de goede verkoop dit voorjaar zal er nog voldoende stock aanwezig zijn en zal de consument keuze te over hebben tijdens de zomerkoopjes.

De ondervraagde modehandelaars gaan in ieder geval uit van een eerste druk soldenweekend nu zaterdag en zondag. Wanneer de solden tijdens een weekend beginnen, is het vaak over de koppen lopen. Consumenten die bij het begin van de zomersolden een mooie slag willen slaan, kunnen er gerust op zijn. Uit onderzoek van NSZ bij 494 kleding- en schoenenwinkels blijkt dat er meteen kortingspercentages van gemiddeld 30 procent verwacht kunnen worden in de modedetailhandel.

De sector kende voor het eerst sinds 2011 een geslaagd voorjaar qua verkoop. Bij ruim 6 op de 10 kleding- en schoenenwinkels (63 procent meer bepaald) steeg de omzet tijdens het voorjaar, terwijl een kwart (24 procent) een status-quo liet optekenen. Slechts 13 procent van de modedetailhandelaars zag hun omzet verminderen ten opzichte van het voorjaar 2016. Dat heeft voor een groot stuk te maken met het mooie weer van de afgelopen weken, maar ook met het feit dat het succes van webwinkels stilaan stabiliseert. De consument moet echter niet vrezen, want de stocks van de meeste winkels blijven goed gevuld. 56 procent van de ondervraagde handelaars heeft nog evenveel artikelen in de rekken liggen als bij de start van de zomersolden in 2016. 24 procent heeft zelfs nog meer producten in voorraad dan vorig jaar.

54 procent van de handelaars verwacht tijdens deze soldenperiode evenveel te verkopen als vorig jaar, 34 procent gaat uit van een meerverkoop en 12 procent meent minder te zullen verkopen. Daarmee liggen de verwachtingen gevoelig hoger dan vorig jaar tijdens de zomerkoopjes, die toen licht negatief afklokten op een omzetdaling van 0,5 procent. Verwacht wordt dat de vaste zomerklassiekers, ondanks het nu gevoelig minder tropisch weer, het goed zullen doen. Vooral rokjes, kleedjes, topjes, T-shirts, shorts en zomersandalen zullen erg in trek zijn.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer