Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Minder jongeren plegen winkeldiefstal, vooral kledij in trek bij winkeldieven

De afgelopen vijf jaar werden er 85.532 winkeldiefstallen geregistreerd, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. Gemiddeld gaat het om 17.064 winkeldiefstallen per jaar. Per diefstal worden er gemiddeld drie producten gestolen met een gemiddelde gezamenlijke waarde van 39 euro. Door de jaren heen blijft het aantal winkeldiefstallen eerder constant, maar toch doen er zich ook belangrijke verschuivingen voor. Zo is het opvallend dat winkeldiefstallen nu minder gepleegd worden door jongeren onder de 25 en dat vooral kledij gevoelig meer in trek is bij winkeldieven in vergelijking met vijf jaar geleden. Winkeldiefstal wordt volgens NSZ ondertussen nog steeds niet voldoende bestraft, ondanks de komst van snelrechtkamers.

Winkeldiefstal blijft een echte gesel voor handelaars. Uit cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid blijkt dat er de afgelopen vijf jaar 85.532 winkeldiefstallen werden geregistreerd. Wetende dat een pak winkeldiefstallen niet wordt aangegeven of zelfs onopgemerkt voorbijgaat, ligt het reëel aantal winkeldiefstallen stukken hoger. Uit een Nederlandse studie blijkt zelfs dat maar 3 procent van alle winkeldiefstallen wordt aangegeven, wat ervoor zorgt dat er nog een enorm zogenaamd ‘dark number’ bestaat op het vlak van winkeldiefstal.

Uit een analyse die NSZ maakte op basis van het cijfermateriaal van Preventie & Veiligheid blijkt dat een aantal productcategorieën in ieder geval minder in trek te zijn bij winkeldieven dan vijf jaar geleden. Zo werden er in 2014 vooral minder muziekproducten (min 76,8 procent) en minder rookwaren (min 68 procent) gestolen. Ook televisie- en radiotoestellen (min 67,3 procent), garen (min 61 procent) en papierwaren (min 58,6 procent) behoren tot de opvallende dalers. Ook werden er minder speelgoed (min 56,1 procent), boeken (min 44,2 procent) en witgoed (min 42,3 procent) gestolen. De lijst van de tien sterkste dalers tegenover 2010 wordt afgesloten met elektro (min 37,7 procent) en drogisterij (min 28,3 procent).

Andere gestolen producten kenden in vergelijking met 2010 dan weer een opmerkelijke opmars: zo nam het aantal diefstallen van sportmateriaal met maar liefst 282 procent toe, terwijl er ook significante toenames op te tekenen vielen bij de lederwaren (+35,5 procent), de herenkledij (+14,9 procent), dameskledingstukken (+12,3 procent) groenten en fruit (+8 procent) en kinderkledij (+2,1 procent).

Daarnaast is het ook zo dat er in vergelijking met 2010 in bepaalde productcategorieën nu ook aanzienlijk duurdere stukken worden ontvreemd. Zo is de waarde van de gestolen sportartikelen  tussen 2010 en 2014 gestegen met 1143 procent en is de waarde van lederwaren en herenkledij in diezelfde periode respectievelijk met 654 en met 160 procent toegenomen. Eenzelfde tendens laat zich optekenen bij de waarde van de dameskledij (+76 procent), juwelen (+44 procent), parfumerie en toiletartikelen (+42 procent) en die van de kinderkledij (+23,5 procent).

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Door de jaren heen mag het aantal winkeldiefstallen dan wel redelijk constant blijven, de producten die gestolen worden en de waarde ervan zijn dat zeker niet. In ieder geval valt op dat er nu meer kleding en bovendien meer duurdere kledingstukken worden gestolen dan vijf jaar geleden. Die verschuiving qua winkeldiefstal heeft voor een stuk te maken met de betere beveiliging die nu in bijvoorbeeld elektrowinkels geldt ten opzichte van een aantal jaar geleden. Winkeldieven zullen altijd op zoek gaan naar de zwakste schakels.”

Ook het profiel van de dader evolueerde door de jaren heen. Zo daalde het aandeel van het aantal winkeldieven onder de 15 jaar van 4,74 procent in 2010 naar 2,91 procent in 2014. Eenzelfde tendens zien we bij andere jongeren: de 15- tot 19-jarigen waren in 2010 goed voor 18,19 procent van alle winkeldieven, maar in 2014 nog slechts voor 12,89 procent. Ook jongeren tussen 20 en 24 jaar stelen nu minder dan vijf jaar geleden, getuige hun dalend aandeel van 12,83 procent in 2010 naar 11,85 procent in 2014. Daarentegen valt het op dat vooral dertigers (stijgend aandeel van 19,8 naar 22,67 procent) en veertigers (hun aandeel steeg van 14,41 naar 17,39 procent) nu meer winkeldiefstallen plegen dan vijf jaar geleden. Ook die informatie is voor veel handelaars bijzonder nuttig. Wie de neiging heeft om enkel jongeren goed in de gaten te houden, zou dus wel eens bedrogen kunnen uitkomen.

Tot slot leert een analyse van vijf jaar winkeldiefstal nog dat er iets meer winkeldiefstallen worden gepleegd op een woensdag en een vrijdag en dat het tijdssegment tussen 15 en 17 uur het meest risicovol is. “Winkeldiefstal mag misschien op het eerste zicht eerder onschuldig lijken, maar dat is het zeker en vast niet”, benadrukt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ en bestuurslid bij Preventie & Veiligheid. “Winkeldiefstallen kapen 1,5 à 2 procent van de omzet van een handelaar weg. Voormalig minister van Justitie Annemie Turtelboom maakte werk van snelrechtkamers in alle gerechtelijke arrondissementen die onder meer winkeldiefstal moesten bestraffen, maar dat engagement blijft nog te vaak dode letter. Dat is ontmoedigend voor handelaars. Zij verwachten een lik-op-stukbeleid, maar krijgen dat in nog te veel gevallen niet.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer