Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Minder inbreuken bij cashbetalingen: toch moet cashdrempel opnieuw opgetrokken worden

Minder inbreuken bij cashbetalingen: toch moet cashdrempel opnieuw opgetrokken worden

Uit onderzoek van de economische inspectie blijkt dat het aantal inbreuken op cashbetalingen bij meubel- en keukenwinkels significant gedaald is. Sinds 1 januari 2014 is het voor handelaars immers verboden om een product met een prijskaartje dat hoger ligt dan 3000 euro cash te laten betalen. Die beleidskeuze deed heel wat sectoren serieus pijn, te meer omdat in de buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg de onbeperkte cashlimiet nog steeds op 15.000 euro ligt. Dat moet ook in ons land opnieuw het geval worden, eist NSZ, kwestie van competitief te kunnen zijn met onze buurlanden.

De inbreuken op het verbod op cashbetalingen boven de 3000 euro zijn gedaald, zo meldt de FOD Economie na een algemeen onderzoek van de economische inspectie. De daling van het aantal inbreuken tegen te hoge cashbetalingen is, nog volgens de FOD Economie, opvallend omdat de drempel waaronder cashbetalingen toegestaan worden sinds 1 januari 2014 nog verder verlaagd is van 5000 euro naar 3000 euro.

NSZ heeft al een aantal keer aangekaart dat de huidige cashdrempel het overleven van een pak ondernemingen uit bepaalde sectoren bedreigt. Wie nu pakweg een tweedehandsauto wil kopen, waarvoor meer dan 3000 euro wordt gevraagd, en die betaling cash wil uitvoeren, zal naar één van onze buurlanden trekken, waar de limieten hoger liggen. Komt er nog bij dat dat de handelaar door die lage cashdrempel veel vaker dan vroeger zijn product moet afstaan vooraleer de betaling heeft plaatsgevonden. De overschrijving of de betaling gebeurt immers nadat de levering van producten heeft plaatsgevonden. Dat verhoogt het aantal wanbetalingen nog meer. Want de overschrijving blijkt achteraf niet altijd inbaar te zijn of de klant belooft te betalen, maar doet dat uiteindelijk niet.

In onze buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg ligt de onbeperkte cashlimiet op 15.000 euro. Daarom vraagt NSZ nogmaals aan de federale regering om de cashdrempel opnieuw op te trekken naar 15.000 euro. Op die manier kunnen onze handelaars opnieuw de concurrentie aangaan met gelijkaardige ondernemingen in deze buurlanden.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer