Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Micro-ondernemingen en kmo’s betalen het fiscale gelag

Micro-ondernemingen en kmo’s betalen het fiscale gelag

De totale belastingdruk op bedrijven in België is vorig jaar iets toegenomen, van 57,1 procent tot 57,7 procent, dat blijkt uit een studie van PWC. Dat is opnieuw het op één na hoogste cijfer in Europa. Alleen Frankrijk doet het nog slechter. Bovendien is het grote probleem dat vooral micro-ondernemingen en kmo’s het gelag betalen, zegt NSZ. De grote bedrijven ontspringen vaak de dans, dankzij de fiscale spitstechnologie . Het wordt tijd dat we daaraan een halt roepen, zegt NSZ. De organisatie ziet alvast geen soelaas in een automatisatie van tax-on-web. Dat kan weliswaar veel frustraties en administratieve rompslomp wegnemen maar niet de totale belastingdruk, aldus nog NSZ.

Volgens een jaarlijkse studie van PWC is de totale belastingdruk op bedrijven in België vorig jaar iets toegenomen, van 57,1 procent tot 57,7 procent. Dat is opnieuw het op één na hoogste cijfer in Europa. Alleen Frankrijk doet het nog slechter. Het wordt tijd dat daar werk van wordt gemaakt, zegt NSZ. De verlaging van de vennootschapsbelasting is een stap in de goede richting. Blijft nog de personenbelasting. Reeds lang werd een verlaging beloofd, maar intussen gebeurt er niets in dit dossier. Bovendien moet er eindelijk werk gemaakt worden van de afschaffing van allerhande pestbelastingen die meer lasten meebrengen voor de ondernemers dan opbrengsten van de staat.

Daarom blijft het volgens NSZ primordiaal om bij de opmaak van de fiscale wetgeving rekening te houden met de kleine ondernemers. Zij kunnen niet, zoals de grote ondernemingen, een beroep doen op een bataljon aan adviseurs die aan fiscale spitstechnologie doen en vinden het bijzonder onrechtvaardig dat zij steeds de volle pot moeten betalen, terwijl de multinationals amper belastingen betalen. Het zou dan ook niet meer dan fair zijn dat de controleurs een onderscheid maken tussen enerzijds fouten die gemaakt zijn omwille van de complexe regelgeving of de interpretatie hiervan en anderzijds flagrante fouten die duidelijk gemaakt zijn om de wetgeving te omzeilen. Daarnaast moet schoon schip gemaakt worden van allerhande complexe uitzonderingen, waarvan enkel de multinationals weet hebben.

 

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer