Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Meldpunt sociale fraude wordt toch ordinaire kliklijn: bijsturen of afvoeren

Ondanks de expliciete belofte van staatssecretaris Bart Tommelein dat het meldpunt sociale fraude geen anonieme klachten zou toelaten, zal dat in de praktijk wel mogelijk zijn. Wie een klacht indient, moet wel naam, emailadres en telefoonnummer opgeven, maar er zal niet onderzocht worden of die gegevens wel kloppen. Bovendien mag de klager vragen om niet gecontacteerd te worden. “Zo zet Tommelein de deur helemaal open voor jaloerse of misnoegde ex-werknemers, concurrenten, familieleden of buren”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Een op papier waardevol meldpunt wordt zo een ordinaire kliklijn en moet worden bijgestuurd of afgevoerd nog voor het in werking treedt.”

NSZ vindt het ongehoord dat het meldpunt sociale fraude, dat weldra van start gaat, een ordinaire kliklijn blijkt te zijn, ondanks de eerdere belofte van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein om geen anonieme klachten toe te laten. Het meldpunt zal dan wel enkele contactgegevens vragen, maar zal niet onderzoeken of die gegevens wel kloppen. Concreet: wie onder een valse naam een klacht indient, geraakt ermee weg. Dat komt neer op een anonieme klacht, te meer dat die persoon nog eens expliciet kan aangeven dat hij verder niet gecontacteerd wil worden.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Wie als misnoegde (ex-)werknemer, concurrent uit de sector, vriend, familielid of buur een bepaalde ondernemer wil treffen, krijgt daar via dat meldpunt alle kansen toe. Gevolg is dat het een ordinaire kliklijn wordt die je eerder associeert met bepaalde verwerpelijke regimes uit het verleden. Nochtans is het opgeven van een valse identiteit volgens artikel 231 van het strafwetboek absoluut verboden en wordt zoiets bestraft met een geldboete en/of een gevangenisstraf. Daar zou beter de klemtoon worden op gelegd.”

Voor de ondernemersorganisatie is het duidelijk dat als de gegevens van een persoon die een klacht indient niet gecontroleerd worden het meldpunt afgevoerd moet worden. Een meldpunt dat alles nauwgezet controleert kan perfect, een kliklijn, zoals die nu blijkt te zijn, niet. NSZ vreest dat dergelijke anonieme klikpraktijken bovendien hun doel voorbij schieten en dat op die manier grote fraudedossiers onopgemerkt zullen blijven.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer