Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Meldingsplicht: begrip voor uitzonderlijke maatregel, maar heksenjacht op handelaar is uit den boze

Handelaars die grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen, zoals aceton, zwavelzuur of kunstmest, aan bepaalde klanten verkopen, moeten dat voortaan melden aan de federale politie. Hoewel NSZ vindt dat een handelaar onder geen beding een politieagent of informant is, is er wel ergens begrip voor deze maatregel. “De strijd tegen terrorisme vergt bepaalde, uitzonderlijke maatregelen”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Een meldingsplicht kan dan helpen, maar die mag niet leiden tot een heksenjacht op de handelaar.”

Handelaars die bepaalde chemische en gevaarlijke stoffen verkopen, hebben een meldingsplicht voor elke transactie die verdacht is, bijvoorbeeld wanneer een klant een grote hoeveelheid zwavelzuur aankoopt. Handelaars moeten dan zoveel mogelijk gegevens doorgeven aan de federale politie. “Normaal gezien huiveren wij van dergelijke klikpraktijken, waarbij handelaars optreden als een soort informant of politieagent, maar gezien de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden, hebben we ergens wel begrip voor deze meldingsplicht”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De ondernemersorganisatie dringt er wel op aan dat het bij een meldingsplicht moet blijven en niet tot een identificatieplicht mag uitgroeien. Daarnaast is absoluut ook niet de bedoeling dat deze meldingsplicht tot een heksenjacht op de handelaar leidt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer