Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Meerderheid Vlaamse ondernemers geen voorstander van vervroegde verkiezingen

Meerderheid Vlaamse ondernemers geen voorstander van vervroegde verkiezingen

6 op 10 Vlaamse ondernemers is geen voorstander van vervroegde federale verkiezingen. Dat blijkt een enquête van NSZ waaraan 1061 Vlaamse ondernemers deelnamen. NSZ organiseerde deze enquête naar aanleiding van de val van de regering op 18 december. Eén vierde van de Vlaamse ondernemers vindt de val van de federale regering een slechte zaak. Opmerkelijk, bijna evenveel Vlaamse ondernemers is ervan overtuigd dat politiek geen invloed heeft op het ondernemersklimaat. Van de dossiers die nog op de plank liggen bij de regering in lopende zaken vindt bijna de helft van de ondernemers, die de val betreurt, het dossier inzake de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd het meest prioritair. NSZ is allerminst verrast door de resultaten van deze bevraging en vraagt de politici van dit land om in de komende maanden constructief de schouders te zetten onder een aantal lopende dossiers die het ondernemersklimaat moeten verbeteren. “Voor ondernemers is het duidelijk. Zij willen geen politiek theater, maar een duidelijke verbetering van het ondernemersklimaat. Hun bedrijf zit niét in lopende zaken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

56 procent van de Vlaamse ondernemers is geen voorstander van vervroegde federale verkiezingen. Dat blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 1061 Vlaamse ondernemers deelnamen. 24 procent van de Vlaamse ondernemers vindt de val van de federale regering ook een slechte zaak voor hun onderneming. Zij vrezen dat de besluitvorming voor noodzakelijk wetgeving volledig lam zal worden gelegd en dat het gebrek aan vertrouwen en de onzekerheid er zal voor zorgen dat consumenten minder uitgeven. Slechts 3 procent vindt de val van de federale regering een goede zaak. 23 procent van de Vlaamse ondernemers is er dan weer van overtuigd dat het politieke en het ondernemersklimaat niet met elkaar verbonden zijn. De helft van de ondernemers geeft aan dat ze niet weten welk gevolg de val van de federale regering kan of zal hebben op hun onderneming.

Van de dossiers die nog op tafel lagen van de regering Michel vindt 45 procent van de ondernemers, die de val van de regering een slechte zaak vinden, de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd het meest prioritair, gevolgd door de begrenzing van de energiefactuur (39%). NSZ vraagt de federale regering in lopende zaken dan ook om de nodige steun te vergaren om de dossiers met betrekking de inperking van de werkloosheidsuitkering en de begrenzing van de energiefactuur door het parlement te loodsen en alsnog tegemoet te komen aan de grootste uitdagingen voor ondernemers. “Het is niet omdat een regering in lopende zaken gaat, dat ondernemers hun zaak ‘op z’n beloop’ kunnen laten”, vervolgt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Het is, volgens NSZ, de plicht van deze regering om te zorgen dat ondernemers kunnen blijven groeien en personeel aannemen. Dat kan enkel als de overheid de werklozen aanzet tot werken en kosten zoals de energiefactuur gematigd worden. Tenslotte toont deze enquête eveneens aan dat een deel van de ondernemers hun geloof in een krachtige politiek verloren is. “Het zal een zaak zijn voor politici om in 2019 niet alleen aan ondernemers te zeggen wat ze van plan zijn om te doen, maar nog meer de resultaten onder de aandacht te brengen”, besluit NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.


 

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer