Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Meerdere aanpassingen absoluut noodzakelijk aan onbelast bijverdienen om oneerlijke concurrentie uit te schakelen

De federale regering wil burgers vanaf volgend jaar de mogelijkheid geven om per jaar 6000 euro onbelast bij te verdienen in een aantal sectoren, zoals de kinderopvang, IT, transport, bouw, tuinonderhoud en onderwijs. Uit een bevraging van NSZ bij 564 zelfstandigen uit die sectoren blijkt dat 93 procent zich ernstige zorgen maakt om de oneerlijke concurrentie die het onbelast bijverdienen in hun sector met zich mee zal brengen. Daarom vraagt NSZ om die maatregel op een aantal essentiële punten bij te spijkeren. Zo is het essentieel dat er eerst en vooral een registratiesysteem wordt opgezet, dat de limiet op 500 euro per maand wordt gelegd in plaats van 1000 euro nu, dat bijverdieners nauwgezet worden gecontroleerd en dat wie één keer de drempel van 500 euro per maand overschrijdt gedurende het volledige jaar wel gewoon belast wordt, zoals elke zelfstandige. “Het kan immers niet dat het onbelast bijverdienen ten koste gaat van de zelfstandigen”, benadrukt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden, maar ook zelfstandigen in hoofdberoep zullen binnenkort per jaar 6000 euro onbelast kunnen bijverdienen. Per maand ligt die drempel op 1000 euro. Het onbelast bijverdienen is enkel mogelijk binnen een bepaald aantal sectoren, zoals de kinderopvang, de bouw, het privéonderwijs, IT, tuinonderhoud en transport, maar die omschrijving is nog veel te vaag en moet veel nauwer verfijnd worden, vindt NSZ. In ieder geval maken de zelfstandigen in die sectoren zich ernstige zorgen. 93 procent vreest voor meer oneerlijke concurrentie in hun sector als gevolg van deze door Open VLD doorgedrukte maatregel. “Die bekommernis begrijpen we heel goed en daarom doen we er alles aan om deze maatregel bij te spijkeren zodat deloyale concurrentie in deze sectoren zo goed als tot nul herleid wordt”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Allereerst eist NSZ dat er nog voor de start van deze maatregel een efficiënt registratiesysteem wordt opgezet, waardoor ook controle op de uitvoering van de klussen mogelijk wordt. Vervolgens moet de maandelijkse drempel van 1000 euro per maand teruggebracht worden naar de steeds eerder beloofde 500 euro per maand. Dat maakt het al een pak moeilijker om gedurende bepaalde piekperiodes in bepaalde seizoensgebonden sectoren op een paar maanden tijd grote sommen onbelast bij te verdienen. In het verlengde hiervan pleit de ondernemersorganisatie ervoor dat personen die deze drempel van 500 euro per maand éénmalig overschrijden meteen geen gebruik meer mogen maken van het onbelast bijverdienen. Die persoon mag dan wel blijven bijklussen in dat jaar, maar moet dan in dat jaar belast worden zoals elke zelfstandige.

Deze aanpassingen zijn een absolute must voor NSZ om zoveel mogelijk zelfstandigen niet te laten concurreren door personen die door het feit dat ze niet belast worden op hun bijverdiensten stevig onder de prijs soortgelijke diensten kunnen aanbieden. Tot slot betreurt NSZ nog dat deze maatregel zal zorgen voor minder inkomsten voor het sociaal statuut van de zelfstandigen. Volgens berekeningen van de FOD Sociale Zekerheid zal 31 procent van alle zelfstandigen in bijberoep en gepensioneerde zelfstandigen immers overschakelen naar het nieuwe statuut 6000 euro onbelast bijverdienen. In totaal zou het gaan om 40.000 zelfstandigen. Daardoor loopt het sociaal statuut per jaar 10 miljoen euro mis, aldus de FOD Sociale Zekerheid. Volgens het Rekenhof zal het verlies zelfs veel verder oplopen tot 109 miljoen euro. Sowieso betekent het een zware aderlating voor de sociale bescherming van de zelfstandigen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer