Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Meer vennootschappen opgedoekt dan opgestart: zorgen voor betere sociale bescherming prioritair

Uit een studie van handelsinformatiekantoor Graydon blijkt dat er vorig jaar meer vennootschappen stopgezet dan opgestart werden. Ook wat het totaal aantal bedrijven betreft, wordt het verschil tussen het aantal bedrijfscreaties en het aantal stopzettingen steeds kleiner. Dat de hogere belasting op de liquidatiebonus en de naweeën van de economische crisis daar voor een stuk tussen zitten, betwist NSZ niet, maar de ondernemersorganisatie is van mening dat vooral het beperkt sociaal statuut voor ondernemers een doorslaggevende rol speelt. “Personen die overwegen om een bedrijf oprichten, kunnen nu meer dan ooit objectief vergelijken over welke voordelen ze beschikken als loontrekkende of als ondernemer. Voor wie bescherming en zekerheid belangrijk vindt, is de keuze snel gemaakt”, betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

In 2014 werden er 1875 minder vennootschappen opgericht dan er werden stopgezet. Wat het totaal aantal bedrijven (inclusief eenmanszaken en buitenlandse vennootschappen met een activiteit in ons land) betreft, blijkt dat het verschil tussen het aantal opgestarte en stopgezette bedrijven serieus verkleind is. In 2014 was er sprake van een netto-aangroei van 2732 bedrijven, zo blijkt uit cijfers van Graydon. De handelsinformatieleverancier haalt vooral de hervormde liquidatiebonus en de crisis aan om die evolutie te kaderen.

NSZ is ervan overtuigd dat ook andere factoren een invloed hebben op de kleiner wordende kloof tussen het aantal bedrijfscreaties en het aantal stopzettingen. Dat steeds minder mensen kiezen voor het oprichten van een eenmanszaak of een vennootschap heeft voor een groot stuk te maken met het feit dat zij beter dan ooit geïnformeerd zijn en weten dat het sociaal statuut waarin ze zouden terechtkomen nog steeds te wensen over laat: er is amper een vangnet wanneer het misloopt, de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn forfaitair en volgen pas na de eerste maand ziekte, de pensioenen liggen een stuk lager en zo voort. “Dat zijn objectieve feiten die beslist niet tussen de oren zitten”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Uiteraard spelen ook andere factoren mee, zoals de administratieve rompslomp, de uitgebreidere rechten die werknemers door de jaren heen kregen of de complexe fiscaliteit, maar NSZ vindt dat er in de eerste plaats gewerkt moet worden aan een grondigere sociale bescherming voor iedereen die het risico neemt om een eigen bedrijf op te richten. Dat is nodig om de sowieso weinig ondernemingsgezinde Belgen aan te zetten om de stap tot het ondernemerschap toch te zetten.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer