Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Meer producten gestolen tijdens koopzondagen en eindejaarperiode

Tijdens de maand december ligt het aantal gestolen producten bij een winkeldiefstal veel hoger, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. In 2015 werd 10 procent van alle gestolen producten op jaarbasis tijdens de laatste maand van het jaar ontvreemd. “Dat de maand december een uitgelezen tijdstip vormt voor winkeldieven is te verklaren door de grote drukte die er dan heerst, vooral tijdens de koopzondagen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. Die drukte zorgt er voor dat criminelen hun kans ruiken en nemen. De ondernemersorganisatie raadt handelaars aan om net dat tikkeltje extra voorzichtig te zijn tijdens een koopzondag en diefstalgevoelige producten achter slot en grendel in vitrines te plaatsen.

Na de eerste koopzondag die vorige week zondag werd gehouden, wordt vandaag tijdens de tweede algemene koopzondag de echt grote drukte verwacht. En net van die drukte profiteren winkeldieven. December is de maand waarin het meest aantal producten worden gestolen, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van de vzw Preventie & Veiligheid. Maar liefst 10 procent van alle gestolen producten op jaarbasis worden tijdens de maand december gestolen. Daarmee gaat de laatste maand van het jaar de maanden maart, februari en januari voor, niet toevallig ook allemaal donkere maanden.

NSZ raadt de handelaars dan ook aan de nodige voorzorgen te nemen en de beveiliging op te trekken tijdens koopzondagen. Dat kan door als handelaar of winkelmedewerker nu veel alerter te zijn voor winkeldieven dan normaal, diefstalgevoelige producten achter slot en grendel in vitrines te plaatsen, diefstalaantrekkelijke producten te verplaatsen zodat ze goed in het zicht staan of extra personeel in te schakelen om de verkoop in goede banen te leiden en tegelijkertijd mee een oogje in het zeil te houden. Kleinhandelszaken schakelen, in tegenstelling tot grote ketens, wel geen bewakingsagent in. Dat is voor hen te duur.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer