Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Meer dan de helft van de kmo’s schakelt nooit controleartsen in

Steeds meer ondernemingen worden geconfronteerd met langdurig zieken. Ook het kort absenteïsme blijft hoog in ons land. Toch schakelt 53 procent van de kmo’s nooit controleartsen in wanneer één van hun medewerkers ziek is, zo blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 805 kmo’s hebben deelgenomen. Dat komt omdat ondernemingen het weinig zinvol vinden om controleartsen in te schakelen, wat niet onlogisch is gezien het feit dat zij slechts 1 op de 15 gecontroleerde werknemers terug aan het werk zetten. Bovendien kan de kostprijs voor zo’n controle oplopen tot 120 euro, wat veel is voor een kmo.

Het langdurig absenteïsme kende in 2015 een nooit geziene stijging, zo bleek uit onderzoek van NSZ-partner en HR dienstverlener Securex. Eind 2015 waren er bijna 350.000 werknemers al minstens één jaar ziek, zo geven cijfers van het RIZIV aan. De uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, goed voor bijna 5 miljard in 2015, kosten ondertussen haast even veel als de uitkeringen voor werkloosheid en brugpensioen. Daarnaast blijft ook het kortstondig absenteïsme heel wat ondernemingen parten spelen, ook al bleef het korte en middellange ziektepercentage de afgelopen twee jaar wel grotendeels stabiel.

Om na te gaan of iemand wel degelijk echt ziek is, gaan er stemmen op om controleartsen meer en sneller in te schakelen. Uit onderzoek van NSZ blijkt dat dit niet zo evident zal zijn. 53 procent van de kmo’s schakelde immers nog nooit een controlearts in. Dat aantal is bovendien de laatste vijf jaar helemaal stabiel gebleven. Slechts 3 procent van alle kmo’s schakelt systematisch een controlearts in, zelfs bij één dag ziekte. 14 procent doet dat wanneer een werknemer gedurende twee of meerdere dagen ziek is, terwijl 30 procent van de kmo’s een controlearts enkel zal sturen wanneer een medewerker langdurig uitvalt. De meest gehoorde klachten zijn dat de verslagen van controleartsen doorgaans uiterst karig zijn, dat de kostprijs, die al snel kan oplopen tot 120 euro per controle, te hoog is voor een kmo en dat het bezoek van een controlearts in se weinig verandert. Wetende dat recent onderzoek aantoonde dat controleartsen slechts 1 op de 15 gecontroleerde werknemers terug naar het werk sommeren, is het inderdaad voor kmo’s vaak niet zinvol om controleartsen in te schakelen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer