Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Mails na de werkuren: verplichte afspraken tussen werkgever en werknemer te vergaand

Mails na de werkuren: verplichte afspraken tussen werkgever en werknemer te vergaand

NSZ vindt het onzinnig om bedrijven te verplichten afspraken te maken met hun werknemers over het versturen van e-mails buiten de werkuren. Daar een verplichting van maken is voor de ondernemersorganisatie een brug te ver. “Als er zich ergens problemen voordoen met het overmatig versturen van e-mails buiten de werkuren, moeten die problemen worden aangepakt, maar daarom moet niet elk bedrijf opeens afspraken maken”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Het beste is om in de eerste plaats een onderscheid te maken tussen dringende en niet-dringende mails.”

Dat federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) alle bedrijven wil verplichten om afspraken te maken over emailverkeer buiten de werkuren begrijpt NSZ niet goed. Het zorgt voor extra administratieve verplichtingen voor bedrijven en het druist ook regelrecht in tegen de toegenomen flexibiliteit op het werk. De klassieke ‘9 to 5’ is in heel wat bedrijven verdwenen. Sommige werknemers stoppen liever wat vroeger op kantoor en werken dan ’s avonds nog wat door. Bepaalde werknemers hoeven nooit bereikbaar te zijn, terwijl dat bij andere net cruciaal is voor hun job.

Wat wel kan volgens NSZ is een algemene oproep om minder e-mails te sturen buiten de werkuren. Maar nog belangrijker is dat er een goed onderscheid gemaakt wordt tussen e-mails die dringend zijn (door dat duidelijk aan te geven, bijvoorbeeld door ze te vlaggen) en mails die gerust ook de dag nadien kunnen beantwoord worden. Eerder onderzoek van NSZ toonde aan dat 69 procent van de kmo’s wel een zekere bereikbaarheid verwacht, maar dan hoofdzakelijk van leidinggevende profielen en voornamelijk bij dringende issues.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer