Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Magere Septemberverklaring, vindt NSZ

Magere Septemberverklaring, vindt NSZ

NSZ reageert eerder ontgoocheld op de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Voor de zelfstandigen, micro-ondernemingen en kleine kmo’s voorziet de regering van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) geen beleid, enkel de grotere kmo’s krijgen ondersteuning wanneer ze willen internationaliseren. Wel is het zo dat de bouwsector vruchten zou kunnen plukken van het aangekondigde Vlaams beleid, met extra inspanningen voor de bouw van scholen en sociale woningen. Eveneens positief: de extra investeringen in voorschoolse kinderopvang en de verlaagde energieheffing voor zelfstandigen en kmo’s.

Op het vlak van ondernemerschap is de Septemberverklaring allesbehalve doorgedreven te noemen. Enkel de wat grotere kmo’s krijgen ondersteuning wanneer ze zich op de internationale markt begeven. “Een erg mager bilan”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Ook nu de economie opnieuw piekt is beleid op maat voor ondernemers nodig. Met de gemeenteraadsverkiezingen die in aantocht zijn, ware het bijvoorbeeld een uitstekende zaak geweest om groot pact uit te werken met de lokale besturen waarin minder lokale fiscale en administratieve lasten voor ondernemers centraal staan. Daarnaast ontbreekt het ook aan een kernversterkend verhaal om de lokale middenstand in stads- en dorpskernen te ondersteunen. Die krijgt rake klappen als gevolg van de opmars van baanwinkels en shoppingcenters.” 

De ondernemersorganisatie ziet ook een aantal positieve punten in de Septemberverklaring. Zo is het goed dat er extra geïnvesteerd wordt in schoolgebouwen en de bouw van sociale woningen. Dat kan een stimulans geven aan Vlaamse bouwbedrijven. De verlaagde energieheffing voor zelfstandigen en kleine kmo’s (94,50 euro in plaats van 290 tot 2600 euro) vindt NSZ eveneens een geslaagde, zij het wel logische ingreep, net als de extra inspanningen die de Vlaamse regering zal leveren voor extra voorschoolse kinderopvang. Dat is volgens NSZ een absolute noodzaak om nog meer mensen aan het werk te krijgen, zeker nu de spanning op de arbeidsmarkt toeneemt.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer