Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Maak bussen en trams gratis tijdens eerste drukke soldendag met 25 procent meer passanten

Maak bussen en trams gratis tijdens eerste drukke soldendag met 25 procent meer passanten

NSZ vraagt de 13 Vlaamse centrumsteden om vanaf januari 2018 de bussen en trams van De Lijn volledig gratis te maken tijdens de eerste soldendag, wanneer het steevast over de koppen lopen is en het vaak ook ellendig lang aanschuiven is om een parkeerplaats te bemachtigen. Uit cijfers blijkt dat grote steden zoals Antwerpen en Gent vandaag 25 procent meer passanten verwachten dan vorig jaar op de eerste soldendag. “Het gratis openbaar vervoer in de stad is meteen ook een straf staaltje city marketing, want het laat soldenjagers ook toe om naast het winkelen ook de stad te ontdekken”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. 

Vandaag, zaterdag 1 juli, is het de eerste dag van de zomersolden. Uit cijfers blijkt dat grote steden zoals Antwerpen en Gent vandaag 25 procent meer passanten verwachten dan vorig jaar op de eerste soldendag. Dat betekent door de bank dat er heel wat drukte is in de meeste steden en grotere gemeenten. Zeker wanneer solden op een zaterdag beginnen, zoals dat dit jaar het geval is, zorgen die vaak zelfs voor de nodige verkeersopstoppingen in het centrum en een pak chaos aan de parkings. Door al die drukte op de wegen haakt een deel mensen finaal af en laten ze de solden aan hun voorbijgaan of kopen ze alles online aan bij de Zalando’s van deze wereld. Dat is jammer, zeker voor de lokale handelaars.

Om de mobiliteit tijdens zo’n eerste drukke soldendag te verbeteren, pleit NSZ ervoor om de trams en bussen van De Lijn in de 13 Vlaamse centrumsteden volledig gratis te maken tijdens de eerste dag van de solden. Dat vermijdt files in de centra zelf en ook overvolle betaalparkings waar het aanschuiven is om een felbegeerde plek te bekomen. De ondernemersorganisatie zal haar plannen hierover bekend maken aan de schepenen van Mobiliteit van de 13 Vlaamse centrumsteden en pleit ervoor om deze regeling in te voeren bij de start van de volgende soldenperiode, meer bepaald op 3 januari 2018. “Ondertussen nodigen we al die schepenen uit om vandaag goed de mobiliteit in hun stad te monitoren. Ze zullen snel merken dat gratis openbaar vervoer tijdens de eerste soldendag hun stad een pak leefbaarder kan maken”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. De stakers van De Lijn kunnen misschien nog snel vandaag en morgen een betaalstaking organiseren. Zo is de consument niet de dupe van de staking en kunnen de consumenten zelf hun voordeel uithalen.

Sommige steden experimenteren nu al met gratis openbaar vervoer om hun eigen handelaars een boost te geven. In Gent zijn de bussen en trams gratis tijdens de maandelijkse koopzondag. Cijfers tonen aan dat die gratis bussen en trams een succes zijn: het aantal reizigers ligt, zonder veel publiciteit, nu al 10 procent hoger in vergelijking met een andere zondag. Andere steden zorgen er dan weer voor dat parkeren gratis is tijdens de eerste soldendag. De stad Brussel doet dat vandaag bijvoorbeeld binnen de Vijfhoek. Dat is volgens NSZ ook een goede optie, al valt wel te vrezen dat die parkeerplaatsen dan meteen ook de hele dag bezet blijven, ook door de omwonenden zelf. Daarom is in dat geval een en-en-verhaal nodig: gratis parking, maar ook gratis openbaar vervoer. “Een vlotte mobiliteit komt de consument en dus ook de handelaar ten goede, maar ook de stad zelf kan zich met dit staaltje city marketing mooi in de verf zetten”, besluit Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer