Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Lokale pestbelastingen voor ondernemers schering en inslag in Vlaamse steden en gemeenten

Slechts 5 procent van de Vlaamse steden en gemeenten verlaagt dit jaar één of meerdere ondernemersbelastingen, zo blijkt uit onderzoek van NSZ bij de 308 Vlaamse steden en gemeenten. Al even mager: slechts 2 procent van de lokale besturen schaft één of meerdere belastingen gericht op ondernemingen af. “Nochtans gaat het hier vaak om regelrechte pestbelastingen die de zuurstof om lokaal te ondernemen wegnemen”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 vraagt de ondernemersorganisatie aan alle partijen om zulke pestbelastingen eindelijk af te schaffen.

Zo’n 25.000 ondernemers uit de stad Antwerpen moeten sinds begin dit jaar bepaalde bedrijfsbelastingen niet langer meer betalen. Alle bedrijven tot en met 50 vierkante meter moeten immers sindsdien geen belasting op vestiging, drijfkracht en op vaste reclame voor hun zaak meer betalen. Gemiddeld besparen ondernemers daar 210 euro per jaar mee. De stad Antwerpen geeft hiermee volgens NSZ een goed voorbeeld dat jammer genoeg veel te weinig navolging krijgt in andere Vlaamse steden en gemeenten. Uit onderzoek van NSZ bij de 308 Vlaamse steden en gemeenten blijkt immers dat slechts 5 procent van alle lokale besturen dit jaar ondernemingsgerichte belastingen zal verlagen, terwijl 2 procent er zal afschaffen.

Opvallend is dat er ettelijke tientallen lokale belastingen bestaan die enkel en alleen gericht zijn op ondernemingen. Om er een paar te noemen: belastingen op de verspreiding van reclamedrukwerken, taksen voor lichtreclame en aanplakborden, belasting op vestigingen en kantooroppervlakten, op parkeerplaatsen die een handelszaak aanbiedt aan de klanten, een belasting op uitstallingen, drijfkracht en hefkracht en zo meer. Belastingen gericht op ondernemingen zijn goed voor een kwart van alle lokale belastingen.

Nu de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 al voorbereid worden, roept NSZ alle partijen in Vlaanderen op om alle belastingen die het ondernemerschap treffen af te bouwen en op termijn zelfs helemaal te schrappen. Zulke taksen belemmeren immers het ondernemerschap, terwijl steden en gemeenten net baat hebben bij een forse dosis ondernemingsgezindheid. Dat komt ook de leefbaarheid en veiligheid ten goede. Groei en ondernemerschap moeten worden aangemoedigd, maar nu worden zelfstandigen en ondernemers die willen doorgroeien teveel gehinderd door allerlei lokale anti-economische maatregelen en belastingen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer