Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Logisch dat belasting verkoop eenmanszaak daalt

Logisch dat belasting verkoop eenmanszaak daalt

Nu de vennootschapsbelasting voor kmo’s daalt tot 20 procent op de eerste 100.000 euro winst is het volgens NSZ niet meer dan logisch dat dat zelfstandigen met een eenmanszaak vanaf volgend jaar ook minder belastingen zullen moeten betalen bij de verkoop van hun zaak. Indien de federale regering niet voor deze maatregel had gezorgd, zou er sprake geweest zijn van een ‘vervennootschappelijking’ van de eenmanszaken.

Het verlaagde tarief voor kmo’s binnen de vennootschapsbelasting daalt volgend jaar van 25 naar 20 procent voor de eerste schijf van 100.000 euro winst, wat de kmo’s in ons land meer ademruimte en financiële slagkracht zal bezorgen. Dat besliste de federale regering vorige week in het kader van het zomerakkoord. Die ingreep zal positieve gevolgen hebben, want driekwart van de vennootschappen zal meer investeren (o.a. in personeel, machines en uitbreiding) eens de vennootschapsbelasting verlaagd is naar 20 procent, zo bleek uit onderzoek van NSZ waaraan eind vorig jaar 940 zaakvoerders van vennootschappen hebben deelgenomen.

Om te vermijden dat eenmanszaken zich nu massaal zouden omvormen tot vennootschappen om van die verlaagde vennootschapsbelasting te genieten, zorgt de federale regering er nu ook voor dat de belasting op de verkoop van eenmanszaken daalt. Zelfstandigen jonger dan 60 die hun zaak stopzetten of verkopen, betalen nu 33 of soms zelfs 50 procent bij die stopzetting of verkoop. Vanaf volgend jaar daalt dat belastingtarief op de geboekte meerwaarde bij stopzetting of verkoop naar 15 procent. NSZ juicht deze beslissing toe, want op die manier krijgen niet enkel de vennootschappen een belangrijke belastingverlaging, maar ook de eenmanszaken.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer