Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Kwart startende ondernemers is buitenlander: per jaar 1000 fictieve aansluitingen geschrapt

24 procent van alle startende ondernemers in ons land had vorig jaar een vreemde nationaliteit. Het aantal buitenlandse starters in ons land neemt jaar na jaar zienderogen toe. Vijf jaar geleden waren ze immers ‘slechts’ goed voor één vijfde van alle starters, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van cijfers van het RSVZ, het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Opvallend is dat het vooral de Roemenen zijn die in België met een eigen zaak opstarten. Vorig jaar vertegenwoordigen zij haast één derde van alle buitenlandse starters. “Zonder alle buitenlandse starters over dezelfde kam te willen scheren, mogen we niet blind blijven tegenover bepaalde misbruiken”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Tussen 1 januari 2011 en 31 augustus werden er immers 6358 buitenlandse zelfstandigen in ons land geschrapt. Dat zijn er dus zo’n 1000 per jaar.

Het aantal startende ondernemers zit sinds een aantal jaren weer in de lift. Nog steviger is de toename van het aantal starters met een vreemde nationaliteit in ons land. In 2015 ging het om 24.820 buitenlanders op een totaal van 103.200 starters, goed voor 24 procent van alle starters. Ter vergelijking: in 2010 vertegenwoordigden de starters met een buitenlandse nationaliteit nog ‘slechts’ 20,5 procent van alle starters in ons land.

Vooral Roemenen lanceren hun eigen activiteit in ons land. Vorig jaar creëerden 7314 Roemenen een eigen zaak in België. Daarmee waren ze goed voor 29,5 procent van alle buitenlandse starters in ons land. Roemenen voeren deze rangschikking al een aantal jaren aan, maar hun aantal blijft jaar na jaar toenemen. De top 5 van buitenlandse starters in ons land zag er in 2015 als volgt uit:

1. Roemenië (7314) = 29,5 procent van alle buitenlandse starters
2. Bulgarije (2133) = 8,6 procent van alle buitenlandse starters
3. Nederland (2066) = 8,3 procent van alle buitenlandse starters
4. Frankrijk (1934) = 7,8 procent van alle buitenlandse starters
5. Polen (1609) = 6,5 procent van alle buitenlandse starters

De meeste buitenlandse starters zijn van goede wil en respecteren alle regels, maar dat er ook misbruik mee gemoeid is, bewijst het aantal schrappingen van fictieve, buitenlandse zelfstandigen. Door zich als zelfstandige in te schrijven, krijgen buitenlanders immers bepaalde rechten, zoals gezinsbijslag, een leefloon en gezondheidszorg. Tussen 1 januari 2011 en 31 augustus 2016 werden 6358 buitenlandse zelfstandigen door het RSVZ geschrapt. Dat zijn er toch zo’n 1000 per jaar. In totaal werden er in die tijdspanne 19.665 dossiers als verdacht gecatalogeerd.

Sinds oktober vorig jaar is het aantal schrappingen overigens nog verder in opmars, maar dat heeft te maken een maatregel die sindsdien in voege is en die overdracht van gegevens tussen verschillende instanties, zoals het RSVZ en het OCMW, mogelijk maakt. Op die manier kunnen verdachte dossiers sneller gedetecteerd worden. Ook werd de toegang tot de gezondheidszorgen pas opengezet na de betaling van de eerste sociale bijdrage en werd de boete voor een fictieve aansluiting als zelfstandigen verdubbeld naar 1319 euro. Die boeteverhoging heeft volgens NSZ weinig zin. Het probleem is immers dat het nogal moeilijk is om die boete te innen bij de nepzelfstandigen. Daarom pleit NSZ voor een specifiek aansluitingsattest dat uitgereikt wordt door het RSVZ aan niet-Belgen die zich inschrijven in het vreemdelingenregister en een zelfstandige activiteit opstarten. Het RSVZ zou dan de daadwerkelijke uitoefening van de zelfstandige activiteit moeten attesteren.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer