Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Kleinhandel kind van de rekening indien flexi-jobs niet snel uitgebreid worden naar andere sectoren

NSZ vindt het absurd dat federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) niet wil weten van een uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren alvorens die flexi-jobs grondig te evalueren. “Die jobs hebben hun nut al meer dan bewezen in de horeca”, weet Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “En een uitbreiding naar de kleinhandel mag echt niet meer lang op zich laten wachten omdat die sector nu veel moeilijker tijdelijke medewerkers vindt. Dankzij de flexi-jobs is het immers financieel veel voordeliger om in de horeca te werken.”

Volgens NSZ slaat Kris Peeters de bal volledig mis wanneer hij het succes van de flexi-jobs in de horeca relativeert. Op één jaar tijd zijn er immers 20.000 flexi-jobbers aan het werk in deze sector, dat is geen beperkt aantal. Bovendien schuift Peeters de uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren op de lange baan en wil hij eerst een grondige evaluatie. En dat terwijl de kleinhandel, met de slagers en de bakkers op kop, smeekt om flexi-jobbers te kunnen inschakelen in hun winkels.

Bakkers en slagers, maar ook andere kleinhandelaars, zijn immers, net als de horeca, op zoek naar medewerkers die hen tijdelijk komen helpen, bijvoorbeeld tijdens het weekend. Alleen vinden zij op dit moment haast niemand hiertoe bereid. Werknemers die naast hun job nog wat willen bijverdienen, kiezen zo goed als integraal voor de horeca, waar de flexi-jobs ervoor zorgen dat ze dubbel zoveel kunnen verdienen dan bij de bakker of slager om de hoek. In de horeca verdienen ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto, terwijl ze bijvoorbeeld bij de beenhouwers, waar bruto niet gelijk is aan netto, per uur 7,5 euro netto verdienen. De keuze is begrijpelijkerwijs snel gemaakt, maar de slagers en bakkers zijn het kind van de rekening. Daarom dringt een uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren zich snel op.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer