Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Jobstudenten niet altijd makkelijk te strikken tijdens eindejaarperiode

Jobstudenten niet altijd makkelijk te strikken tijdens eindejaarperiode

Tijdens de drukke eindejaarperiode schakelen heel wat kleinhandelaars jobstudenten in om alles te kunnen bolwerken. Aangezien heel wat 18-plussers meteen na de kerstvakantie examens hebben aan de universiteit of hogeschool, is het voor handelaars niet altijd even evident om een jobstudent te strikken tijdens deze periode. Daarnaast zijn er nu, aan het einde van het jaar, ook al studenten die door hun 50 voordelige dagen zitten. Ondanks de uitdrukkelijke belofte van de federale regering dat studenten gedurende 400 uren aan een verminderd RSZ-tarief zouden mogen werken in plaats van 50 dagen,  is er nog steeds geen verandering. “Bijzonder jammer, want niet alleen krijgen studenten op die manier meer flexibiliteit, in bepaalde sectoren is een aantal uren per dag werken in plaats van volledige dagen nu éénmaal de norm”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

In 2014 waren er meer studenten dan ooit aan het werk: 469.000, goed voor een toename met 2,8 procent ten opzichte van 2013, zo geven RSZ-cijfers aan. Ook nu tijdens de kerstperiode schakelen vooral handelaars jongeren in kwestie van alles geregeld te krijgen. Tenzij voor ondernemingen die aan het begin van het jaar al jobstudenten inplannen, blijkt het niet altijd evident te zijn om jobstudenten te vinden tijdens eindejaar. Vooral omdat studenten aan de universiteit en hogeschool meteen na de kerstvakantie examens hebben, maar ook omdat een aantal studenten hun 50 dagen aan voordelig RSZ-tarief ondertussen, aan het einde van het jaar, heeft opgebruikt.

Het is immers nog steeds zo dat studenten gedurende maximum 50 dagen per jaar aan een verminderd RSZ-tarief mogen werken. Al lang dringt NSZ erop aan dat studenten gedurende 400 uren per jaar aan een verminderd RSZ-tarief zouden mogen werken. Op zich komt dat neer op 50 dagen, maar door met uren te werken, krijgen zowel student als werkgever meer flexibiliteit. Bovendien een werkgever via het urensysteem ten volle genieten van het verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling. In de horeca en de kleinhandel bijvoorbeeld komt het immers vaak voor dat studenten slechts gedurende een paar uren moeten werken.

Met het huidige systeem worden studenten afgeremd om ergens een aantal uur bij te klussen omdat ze meteen een volledige dag geschrapt zien. Zelfstandigen en kmo’s hebben het daardoor moeilijk om jongeren warm te maken voor korte shifts of opdrachten. De federale regering beloofde werk te maken van zo’n versoepelde urenregeling en schreef die belofte zelfs in het regeerakkoord in, maar krijgt die aanpassing maar niet meer rond. “Bijzonder jammer”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “te meer omdat 8 op de 10 ondernemers absoluut vragende partij zijn om studentenarbeid in uren te laten opnemen. We vragen de regering dan ook om niet langer te talmen in dit dossier.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer