
Of een bepaalde naam goed of slecht gekozen is, daar zal uiteindelijk de consument over oordelen, maar het staat een ondernemer vrij de naam voor zijn zaak te kiezen. Zo reageert NSZ op de heisa die ontstaan is in Ieper, waar een nog te openen brasserie de naam ‘IeperEat’ met zich meekreeg. Het enige wat wettelijk niet mag is een naam kiezen die bedrijfsmatig al bestaat of er erg op lijkt.
Het Iepers stadsbestuur vindt het niet kunnen dat een nieuwe brasserie IeperEat zal heten en vraagt de uitbaters om van naam te veranderen. Nochtans is een horecazaak, net als elke onderneming, volledig vrij om de naam te kiezen die men wil. Het enige wat een ondernemer moet nagaan is of die naam al bestaat of erg lijkt op de naam van een andere onderneming. Is dat het geval, dan moet de zaakvoerder een andere naam kiezen om geen verwarring te creëren. Het is ook aangewezen om na te gaan of een bepaalde naam niet neergelegd is als merk.
Wat de naam ‘IeperEat’ betreft, laat NSZ in het midden of het een goede of slechte keuze betreft. “Uiteindelijk is het de consument die beslist of een bepaalde naam stoort of niet. Wordt de brasserie onder die naam geen succes omdat het potentiële klanten verontwaardigt, zal er uiteindelijk niets anders opzitten dan een andere naam te kiezen. Maar nogmaals, die keuze ligt enkel en alleen bij de ondernemer. Een gemeentebestuur hoeft zich daar niet in te moeien”, vindt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.