Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Hygiënische kassa zet opmars bescheiden verder, maar kostprijs blijft belangrijke hinderpaal

Op één jaar tijd is het aantal lokale voedingswinkels dat gebruikt maakt van een automatische, hygiënische kassa gestegen van 6 naar 8 procent. Het is volgens NSZ duidelijk dat traditionele kassa’s gestaag vervangen worden door kassa’s waarbij de klant geen geld meer moet overhandigen aan de handelaar, maar zijn muntstukken of biljetten rechtstreeks in de machine zelf deponeert. Die geeft dan wisselgeld terug. “Dat is voordelig voor de handelaar die op die manier niet de hele tijd af te wisselen tussen producten en geld, dat toch een drager is van een pak bacterieën, maar ook voor de klant die zo sneller bediend kan worden”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Er is wel één serieus minpunt dat het ontbreken van een stormloop op zulke kassa’s verklaart: de kostprijs van zo’n kassasysteem die gemakkelijk 15.000 euro bedraagt. Die hoge prijs weerhoudt 8 op de 10 handelaars ervan om zo’n kassa aan te kopen. Nochtans geldt er een verhoogde fiscale investeringsaftrek voor zulke investeringen.

Wie vijf jaar geleden ging winkelen, kwam zeer zelden een automatische kassa tegen. Ondertussen is 8 procent van de lokale voedingswinkels, waarvan vooral de slagers en de bakkers, uitgerust met zo’n kassasysteem. Dat blijkt uit een bevraging die NSZ hield bij 483 lokale voedingswinkels. Zo’n automatische, hygiënische kassa zorgt ervoor dat de handelaar zelf niet meer rechtstreeks in contact komt met de muntstukken of biljetten die de klant hem aanbiedt. De klant deponeert die gewoon rechtstreeks in de kassa en krijgt meteen ook het nodige wisselgeld terug.

Een hygiënische kassa heeft zeker en vast een aantal voordelen. Bij voedingswinkels is het aspect ‘hygiëne’ erg belangrijk en daar speelt zo’n kassa helemaal op in. De handelaar achter de toog hoeft immers totaal niet in contact te komen met geld. Bijkomend voordeel: de kassa zal ook steeds kloppen aan het einde van de dag, wat met een gewone kassa lang niet altijd het geval is. Het is geweten dat mensen steeds minder uit het hoofd kunnen rekenen en als gevolg daarvan fouten maken bij bijvoorbeeld het teruggeven van cash. Daardoor klopt de kassa vaak niet en verliest een handelaar dus inkomsten.

Daarnaast optimaliseert zo’n automatische kassa ook de veiligheid van een voedingswinkel. Voor overvallers is zo’n kassasysteem niet in een handomdraai te ontwrichten en zal het dus ontradend werken. Daarnaast wordt vals geld snel gedetecteerd. Wat evenwel vaak vergeten wordt, is dat 4 op de 10 winkeldiefstallen gepleegd worden door eigen medewerkers. Daarbij is het graaien in de kassa de meest gebruikte interne diefstaltechniek. Een medewerker die bijvoorbeeld elke dag een briefje van 20 euro steelt uit de kassa valt niet meteen op, maar als die persoon een zekere tijd in dienst blijft, kan het verlies wel oplopen voor de betrokken handelaar. Met een automatische kassa zijn dergelijke diefstallen door personeel onmogelijk.

73 procent van de handelaars geeft aan dat een automatisch kassasysteem meer voordelen heeft dan de gebruikelijke kassasystemen. En toch gebruikt slechts 8 procent van de handelaars op dit moment een automatische kassa. Dat heeft alles te maken met een belangrijk nadeel verbonden aan de automatische kassa: het forse prijskaartje namelijk. Daar waar een handelaar voor een traditionele kassa gemiddeld 5000 euro betaalt, loopt dat bedrag voor een hygiënische kassa op tot gemiddeld 15.000 euro. Voor 82 procent van de kleinhandelaars ligt die prijs, ondanks de onmiskenbare voordelen, momenteel te hoog, zo blijkt nog uit de bevraging van NSZ.

Dat de kost van zo’n kassa beslist niet mals is, erkent de ondernemersorganisatie ook, maar wie investeert in een kassa die het graaien moeilijk of onmogelijk maakt, kan wel, naast de gewone afschrijvingen, genieten van een bijkomende aftrek van 20,5 procent. Handelaars die zo’n automatische kassa installeren, kunnen immers gebruik maken van de verhoogde fiscale investeringsaftrek voor veiligheidsinvesteringen en zo de zware factuur voor een stuk verlichten.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer