Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Horeca en handel met de handen in het haar: gebrek aan tijdelijke medewerkers door laat hemelvaartweekend dat midden in de blok valt

Door het verlengd weekend en het mooi weer doen de horeca en de handel momenteel goede zaken. Probleem is wel dat het hemelvaartweekend dit jaar erg laat valt en dat de meeste studenten ondertussen in hun blok- en examenperiode zitten. Beide sectoren konden daarom dit jaar erg moeilijk tijdelijke medewerkers strikken voor dit weekend. Uit een enquête van NSZ blijkt dat 34 procent van de horecazaken nog op zoek is naar extra helpende handen voor dit weekend. In de kleinhandel is 22 procent van de winkels tevergeefs op zoek naar een tijdelijke kracht om dit weekend mee te draaien. Om dergelijke personeelsproblemen bij piekmomenten in de toekomst te vermijden, stelt NSZ voor dat de VDAB werkzoekenden meer activeert naar zulke tijdelijke banen. “Dat is niet alleen goed voor ondernemingen die vaak met tijdelijke krachten werken tijdens piekmomenten, maar ook voor de werkzoekende zelf die zo ervaring opdoet en zijn zin om te werken duidelijk aantoont”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Het zomerse hemelvaartweekend is een onvervalst topweekend voor de horeca en de kleinhandel in ons land. Beide sectoren anticipeerden daar ook op gezien de weersvoorspellingen, maar veel moeilijker hadden ze het om extra medewerkers te vinden om te helpen tijdens deze drukke dagen. Ruim één op de drie horecazaken, 34 procent meer bepaald, is nog steeds op zoek naar één of meerdere medewerkers om dit weekend de handen uit de mouwen te steken, zo blijkt uit een enquête van NSZ bij 353 horecazaken. De ondernemersorganisatie polste via een gelijkaardige enquête bij 307 kleinhandelaars en in die sector kan één vijfde van de ondernemingen, 22 procent om exact te zijn, nog wat helpende handen gebruiken.

Dat de horeca en de handel het dit jaar bijzonder moeilijk hebben om extra medewerkers te strikken, heeft volgens NSZ voor een groot stuk te maken met het feit dat de studenten ondertussen al in de blok zitten of zelfs al aan de examens begonnen zijn. Het hemelvaartweekend valt doorgaans vroeger in mei en dan kunnen studenten dikwijls wel nog even helpen, maar nu is dat enkel het geval voor leerlingen uit het hoger middelbaar onderwijs, hoewel de examenperiode ook voor hen dichterbij komt.

Om zulke tijdelijke personeelstekorten tijdens piekmomenten onmogelijk te maken, vraagt NSZ de VDAB om werkzoekenden ook te activeren en te sturen richting zulke tijdelijke jobs van een aantal dagen. “We begrijpen uiteraard dat de VDAB vooral mikt op duurzame tewerkstelling, maar ook uit zulke tijdelijke jobs kunnen werkzoekenden veel leren. Daarnaast tonen ze aan andere werkgevers dat ze bereid zijn om de mouwen op te stropen en te werken. Wetende dat kmo’s dat soort attitude veel belangrijker vinden dan diploma’s en zelfs ervaring betekent dat een absolute troef voor de werkzoekende. Het zal zijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk verhogen”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer