Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Hoofddoek verbieden op het werk: onderneming gaat voor op religieuze of politieke symbolen

Hoofddoek verbieden op het werk: onderneming gaat voor op religieuze of politieke symbolen

NSZ is tevreden met het arrest van het Europees Hof van Justitie dat een werkgever een verbod kan instellen voor het dragen van religieuze symbolen, zoals een hoofddoek. Wel moet er dan binnen het bedrijf een reglement over bestaan. Zonder zo’n reglement kan er immers wel nog sprake zijn van discriminatie. Die duidelijkheid is volgens NSZ een goede zaak. “Ook al heeft de werkgever persoonlijk geen probleem met zulke symbolen, toch kunnen sommige klanten aanstoot nemen wanneer ze geholpen worden door een medewerker die een opvallend religieus symbool draagt”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Logisch dat het bedrijf voorgaat op religie.”

NSZ vindt het maar wat normaal dat werkgevers een neutrale werkomgeving mogen vooropstellen en schaart zich achter het arrest van het Europees Hof van Justitie. Volgens het Hof mag een werkgever aan zijn personeel vragen om er neutraal uit te zien en de werknemers bijvoorbeeld verbieden om een hoofddoek te dragen. Belangrijk hierbij: het verbod moet wel gelden voor alle religieuze, politieke en filosofische symbolen en het moet vastgelegd worden in een reglement. Bestaat er geen reglement, kan de werkgever de werknemer niet verplichten om bijvoorbeeld de hoofddoek af te doen.

NSZ is tevreden dat er nu duidelijkheid is. Religie mag nooit voor de onderneming in kwestie gaan. Dat werkgevers dergelijke symbolen verbieden, begrijpt de ondernemersorganisatie heel goed. Zeker werknemers die in contact staan met klanten kunnen er het best zo neutraal mogelijk uitzien, vermits sommige klanten aanstoot nemen aan bepaalde religieuze, politieke of filosofische symbolen. Voor werknemers die nooit in contact komen met klanten, is zo’n verbod misschien minder nodig, maar anderzijds wordt de duidelijkheid binnen het bedrijf groter wanneer zo’n verbod voor iedereen geldt en zorgt het niet voor discriminatie tussen werknemers die wel zulke symbolen mogen dragen en werknemers die dat niet mogen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer