Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Hitte: in 86 procent van de ondernemingen mogen vrouwen en mannen luchtiger gekleed gaan

Hitte: in 86 procent van de ondernemingen mogen vrouwen en mannen luchtiger gekleed gaan

Ruim de helft van de kmo’s en de micro-ondernemingen laat het op dagen als vandaag en morgen toe om in korte broek te komen werken, zo blijkt uit een rondvraag van NSZ bij 692 ondernemingen. In 86 procent van de ondernemingen mogen zowel vrouwen als mannen bij een dergelijke warmte luchtiger gekleed gaan. Voor bepaalde beroepsgroepen (bijv. vertegenwoordigers) en in bepaalde sectoren (zoals de horeca) blijven er evenwel strikte kledingrichtlijnen gelden, zelfs wanneer de temperatuur de 30 graden overstijgt. “Het is in dat geval, wanneer bepaalde kledij om diverse redenen verplicht is, aangeraden om kledingvoorschriften op te nemen in het arbeidsreglement. Zo weet elke werknemer wat kan en wat niet, ook wanneer de temperatuur oploopt”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. 6 op de 10 bedrijven nemen daarnaast nog andere maatregelen bij zulke tropische temperaturen, zoals het aanbieden van verfrissende drankjes, ijsjes, extra drankpauzes, vers fruit en zelfs heuse barbecues, maar ook het aanpassen van de werkuren zodat er vroeger begonnen en gestopt kan worden.

De grote vakantie mag dan wel volop aan de gang zijn, toch zijn nog heel wat mensen aan het werk. Met deze temperaturen is dat niet altijd even prettig, toch zeker niet wanneer er in het bedrijf geen airco aanwezig is, zoals bij de meeste kmo’s en micro-ondernemingen. Uit een bevraging bij 692 ondernemingen blijkt dat 86 procent het toelaat dat hun werknemers op dagen zoals vandaag en morgen iets luchtiger gekleed gaan, zij het wel binnen bepaalde perken. In 58 procent van de kmo’s en micro-ondernemingen is het toegelaten om in korte broek te werken op tropische dagen en dat geldt zowel voor hun vrouwelijke als mannelijke werknemers. Het mag dan wel geen sportshort zijn, maar wel een geklede bermuda. Bij 99 procent van de kmo’s en micro-ondernemingen is het vrouwelijke werknemers toegelaten om in een kleedje of rokje te komen werken, op voorwaarde dat het deftig en stijlvol is. Strandkledij is daarbij uitgesloten.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “We stellen vast dat slechts 13 procent van de ondernemingen kledingrichtlijnen opneemt in het arbeidsreglement. Wie, ongeacht de temperatuur, van zijn werknemers verlangt dat ze bijvoorbeeld om hygiëne-, veiligheids- of commerciële redenen bepaalde kledij moeten dragen, kan het best duidelijke voorschriften opnemen in het arbeidsreglement, zodat mogelijke discussies meteen in de kiem worden gesmoord wanneer de temperaturen oplopen.”

Daarnaast voorziet 57 procent van de kmo’s ook andere maatregelen om de hitte draaglijker te maken. Ze doen dat vooral door (extra) drankjes aan te bieden en extra drankpauzes in te lassen, maar ook door een ijsje voor te schotelen aan hun medewerkers. Ook vers fruit en een barbecue worden, zij het wel in veel mindere mate, aangeboden. Daarnaast geeft 12 procent van de ondervraagde ondernemingen hun werknemers ook de kans om op zulke dagen vroeger te beginnen en dus ook vroeger te stoppen.

Zulke hittemaatregelen zijn wettelijk gezien pas nodig wanneer een bepaalde drempel overschreden wordt. Om vast te stellen of het te warm is om te werken wordt de temperatuur wel niet opgemeten met een doordeweekse thermometer, maar met een globethermometer, die naast de temperatuur ook rekening houdt met de thermische straling, de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid. Het resultaat van die thermometer ligt gemakkelijk 5 graden lager dan de temperatuur op een gewone thermometer. Bovendien is de maximumwaarde waarbij ingrepen noodzakelijk zijn niet dezelfde voor alle werknemers. Voor wie zeer zwaar werk verricht, ligt de maximumgrens op 18 WBGT (Wet Bulb Globe Temperature), gemeten door die globethermometer. Wie licht werk (bureauwerk) onderneemt, kan pas een beroep doen op anti-hittemaatregelen bij 29 WBGT, ook weer gemeten door de globethermometer. Het moet met andere woorden al gemakkelijk 34 graden zijn op kantoor voor er ingegrepen moet worden.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer