Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Handelaars willen beelden winkeldieven online verspreiden, maar federale politie moet meewillen

Handelaars willen beelden winkeldieven online verspreiden, maar federale politie moet meewillen

NSZ gelooft niet dat een onlineplatform zoals Spotcrowd efficiënt kan zijn om winkeldieven te betrappen. De ondernemersorganisatie wil daarentegen wel dat ingestuurde beelden van winkeldiefstal, inbraak, overval en zo meer automatisch op de website van de federale politie geplaatst worden. Die vraag komt er niet zo maar, maar volgt uit het feit dat nagenoeg 9 op de 10 handelaars vinden dat ze foto’s en filmpjes van zulke criminelen moeten kunnen verspreiden, ook al mag dat nu niet omwille van privacywetgeving. De federale politie plaatst op haar website nu wel een aantal beelden van bepaalde criminelen, maar dat is tot nu toe beperkt tot zware zaken die moeilijk opgelost geraken en al een tijdje oud zijn. Dat kan en moet beter.

Binnen een paar maand zou er een onlineplatform (Spotcrowd) operationeel moeten zijn waarop winkels hun camerabeelden zullen kunnen delen om dieven te betrappen. Iemand die een dief betrapt, krijgt dan een beloning. NSZ heeft twijfels bij deze werkwijze, maar is wel voorstander om beelden van winkeldieven, overvallers en andere criminelen die het op ondernemingen gemunt hebben online te plaatsen zodat iedereen deze kan zien. De ondernemersorganisatie staat niet alleen met deze vraag. Uit onderzoek dat NSZ eerder dit jaar realiseerde, bleek dat 87 procent van de ondernemers het onbegrijpelijk vindt dat camerabeelden of foto’s van een betrapte crimineel om privacy-redenen niet verspreid mogen worden via hun sociale mediakanalen.

“Toch zien we nog meer heil in een andere, efficiëntere oplossing”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Handelaars zouden daarbij beelden van diefstal, inbraak, overval en zo meer doorsturen naar de federale politie zodat die automatisch op de website van de federale politie kunnen geplaatst worden. Indien die webpagina dan vlot doorzoekbaar is per locatie en per sector kunnen handelaars snel nagaan of ze in hun stad, gemeente of regio op de hoede moeten zijn voor bepaalde figuren.” Uiteraard moet het dan gaan om duidelijke beelden waarop de crimineel goed herkenbaar is, anders zouden sommige beelden voor verwarring kunnen leiden.

Positief evenwel is dat de federale politie op haar website nu al wel een aantal beelden tentoonspreidt van bepaalde criminelen, al is dat tot nu toe beperkt tot zware zaken die moeilijk opgelost geraken en dus al een tijdje oud zijn. Voor NSZ moet dat webplatform uitgebreid worden met alle criminelen die het op ondernemingen gemunt hebben, ongeacht of het om recente dan wel oude beelden gaat.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer