Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Goedgevulde rekken bij start solden en meteen 30 procent korting

Morgen, dinsdag 3 januari, starten de wintersolden. Door het slechte najaar voor de modedetailhandel, met een gemiddeld omzetverlies van 4 procent, ligt er op dit moment bij 8 op de 10 winkels evenveel of meer in de rekken in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 533 zelfstandige kleding- en schoenenwinkels deelnamen. De meest modedetailhandelaars beginnen morgen met 30 procent korting, een beperkter aantal winkels geeft meteen 40 procent korting.

Het najaar was andermaal geen voltreffer voor de modedetailhandel in ons land. Gemiddeld ging hun omzet er met 4 procent op achteruit ten opzichte van het najaar van 2015, dat zelf al catastrofaal verliep met een gemiddeld omzetverlies van 7 procent. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de sector vol ongeduld uitkijkt naar de solden die morgen, dinsdag 3 januari, van start gaan. Door de slechte verkoop dit najaar heeft 63 procent van de modezaken op dit moment nog meer in stock in vergelijking met vorig jaar bij het begin van de winterkoopjes. 19 procent heeft op dit moment even veel items in de rekken liggen dan vorig jaar. Dat is slecht nieuws voor de handelaar, maar goed nieuws voor de consumenten die uit een uitgebreider gamma aan gesoldeerde kledingstukken of schoenen zal kunnen kiezen. In die rekken ligt er vooral winterkledij, zoals dikke jassen, pulls, broeken en stevige schoenen. Logisch, want pas sinds vandaag is er sprake van enig winterweer.

Bij het begin van deze wintersolden kunnen er meteen mooie koopjes gedaan worden. Consumenten kunnen meteen kortingspercentages van gemiddeld 30 procent verwachten. De overgrote meerderheid van de ondervraagde modewinkels begint de solden met dat kortingspercentage, een minderheid vertrekt met kortingen van 40 procent. Opvallend is wel dat slechts 35 procent van de modedetailhandelaars verwacht om het tijdens deze soldenperiode beter te doen dan tijdens de vorige wintersolden. 38 procent van de ondervraagde modedetailhandelaars gaat dan weer uit van slechtere solden, terwijl 27 uitgaat van een status-quo.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer