Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Goed dat economische inspectie meer slagkracht krijgt en kan optreden tegen fraudeurs, zoals malafide reclameronselaars en bedrijvengidsen

NSZ juicht de beslissing van federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) toe dat de economische inspectie binnenkort niet enkel zal mogen controleren, maar ook betrapte fraudeurs voor de rechtbank zal kunnen dagen. Dat zal volgens NSZ onder meer toelaten om meteen streng op te treden tegen malafide bedrijvengidsen en reclameronselaars die ondernemers om de haverklap om de tuin proberen te leiden. “Nu doen de parketten daar haast niets mee wanneer ze een proces-verbaal krijgen overgemaakt over zo’n malafide speler. Het is echt tijd dat daar verandering in komt. De toegenomen slagkracht van de economische inspectie is op dat vlak bijzonder nuttig”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ.

Voortaan zullen 72 inspecteurs van de economische inspectie fraudeurs voor de rechtbank kunnen dagen zonder dat er een tussenkomst van het parket nodig is. Op die manier zullen bepaalde dossiers niet langer geseponeerd worden omdat het geen prioriteit betreft voor de parketten. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval met malafide ronselaars en bedrijvengidsen, een blijvende plaag waarmee zelfstandigen en kmo’s zeer regelmatig geconfronteerd worden. NSZ legt nu telkens bij de FOD Economie een klacht neer tegen zulke malafide bedrijven in de hoop dat er een proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket. En vaak gebeurt dat ook. Maar daarna op niveau van de parketten gebeurt er, een enkele uitzondering niet te na gesproken, vaak niets meer.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Daarom is het goed dat de economische inspectie nu meer slagkracht zal krijgen. Uit eerder onderzoek van NSZ bleek immers dat 71 procent van de ondernemers op één jaar tijd bestookt werd door zulke malafide claims. Vooral inlassingen in zogezegde bedrijven- of reclamegidsen en een zogezegde reclame-inlassing waren de grootste boosdoener, gevolgd door phishing en valse facturen. Hoewel dergelijke contracten zeker juridisch aanvechtbaar zijn, bleek uit datzelfde onderzoek dat 7 procent het gevraagde bedrag, goed voor gemiddeld 1000 à 1500 euro per jaar, ook daadwerkelijk betaalde. Kmo’s lijden op die manier een pak economische schade die door een strengere aanpak voor een groot stuk voorkomen kan worden.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer