Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Gentse handelaars zo goed als unaniem tegen circulatieplan - Eén derde Leuvense handelaars zag klanten afnemen sinds circulatie er drastisch gewijzigd is

Een pure boycot van de zelfstandige handelaars in het Gentse stadscentrum, zo omschrijven de meeste Gentse handelaars het circulatieplan dat vandaag ingaat. Maar liefst 94 procent van de Gentse handelaars vindt het circulatieplan een slechte zaak, zo blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 116 handelaars met een zaak in Gent deelnamen. Slechts 6 procent van de winkeliers verwacht dat het aantal klanten op hetzelfde niveau zal blijven. “Daar zouden ze best wel eens gelijk in hun kunnen hebben”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “In Leuven, waar een gelijkaardig circulatieplan eind augustus vorig jaar werd ingevoerd, ziet 1/3de van de handelaars sindsdien minder klanten over de vloer komen.”

De Gentse handelaars zijn, op zijn zachtst gezegd, helemaal niet tevreden over het circulatieplan dat vandaag, maandag 3 april ingaat. De bereikbaarheid van heel wat winkels wordt er door bemoeilijkt, er zullen aanzienlijk meer files zijn en ook het laden en lossen wordt voor een groot stuk bemoeilijkt, omdat het in het voetgangersgebied enkel kan tussen 11 en 18u mits een vergunning. Uit een enquête waaraan 116 handelaars uit het Gentse stadscentrum deelnamen, blijkt dan ook dat 94 procent gekant is tegen het circulatieplan van het paarsgroen stadsbestuur. Een vaak gehoorde klacht is dat de sterk gewijzigde verkeerssituatie in Gent volledig in de kaart speelt van de grote, internationale ketens die zich aan de rand van de stad bevinden.

Slechts 6 procent van de Gentse handelaars is de mening toegedaan dat hun aantal klanten stabiel zal blijven vanaf 3 april. 57 procent verwacht zich aan een afname van het klantenbestand, terwijl 37 procent dat nu nog niet kan inschatten. Wie de gevolgen van zo’n ingreep wel al goed kan inschatten, zijn de Leuvense handelaars. Op 28 augustus 2016 werd in Leuven immers een circulatieplan van kracht waarvan de principes grotendeels overeenkomen met het Gentse circulatieplan. De gevolgen zijn er naar: sindsdien zag 34 procent van de Leuvense handelaars het aantal klanten terugdringen, zo blijkt uit een bevraging van NSZ waaraan 93 Leuvense winkels deelnamen.

Wat de Gentse handelaars verder nog stuk voor stuk serieus tegen de borst stoot, is dat ze totaal niet betrokken werden bij de opmaak van het circulatieplan. “Bijzonder jammer”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “en bovendien een pijnpunt waaraan heel wat lokale besturen zich aan bezondigen. Nochtans zou het een verplichting moeten zijn om bij mobiliteitsingrepen en openbare werken steeds te overleggen met alle lokale middenstanders. Lokale handelaars weten immers maar al te goed wat de klant wil en nodig heeft, ook op het vlak van verplaatsingen en parking. Daar moeten stads- en gemeentebesturen mee rekening houden. Het kan immers niet dat hun beleid de lokale handelaars doodknijpt.”

 

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer