Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Geen woonkrediet voor zelfstandigen: ondernemerschap en jobcreatie worden gefnuikt

Geen woonkrediet voor zelfstandigen: ondernemerschap en jobcreatie worden gefnuikt

NSZ begrijpt niet waarom één vijfde van de zelfstandigen die een huis willen kopen geen woonkrediet krijgen, zoals blijkt uit een analyse van vastgoedgroep Century 21. Dergelijke attitude vanwege de banken remt niet alleen het ondernemerschap, maar ook de jobcreatie af. Belgen willen immers absoluut een eigen woonst bezitten. Potentiële zelfstandigen die een eigen huis belangrijk vinden, dreigen daardoor hun ondernemersdroom links te laten liggen, waardoor de mogelijke jobs die daarbij komen te kijken ook in rook opgaan. NSZ zal deze problematiek in ieder geval aankaarten binnen de schoot van de federale regering en de sectorfederatie van de banken, Febelfin.

1 op de 5 zelfstandigen krijgt geen lening van de bank om een eigen huis aan te kopen, zo geeft een analyse van Century 21 aan. Onbegrijpelijk, vindt NSZ. Precies of je als werknemer altijd zeker bent van je baan en je niet werkloos zou kunnen worden. Door zo’n houding aan te nemen, riskeren de banken het ondernemerschap en de daaruit vloeiende aangroei van banen teniet te doen. In ieder geval staat deze aanpak van de banken totaal haaks op de “jobs jobs jobs”-filosofie van de federale regering.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Mensen die nu een zelfstandige activiteit zouden willen uitbouwen, maar berichten te horen krijgen dat een woonlening dan absoluut geen evidentie wordt, zullen tweemaal nadenken. Niet vergeten dat Belgen met een baksteen in de maag geboren zijn en het bezitten van een eigen huis of appartement prioritair vinden.” De ondernemersorganisatie zal deze problematiek in ieder geval aankaarten bij de federale regering, die binnenkort de kredietwet evalueert, en Febelfin, de sectorfederatie van de banken. Het kan immers niet dat mensen die bereid zijn om risico’s te nemen en zorgen voor tewerkstelling hiervoor afgestraft worden wanneer ze een woonst willen aankopen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer