Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Geen medisch attest via virtuele consultaties

De Brusselse start-up ViviDoctor zorgt ervoor dat wie ziek is een teleconsultatie, bijvoorbeeld via de webcam op een smartphone of laptop, kan ondergaan. De patiënt hoeft zich dus niet langer te verplaatsen naar de huisarts. Voorlopig worden die virtuele medische consultaties nog niet terugbetaald en voor NSZ moet dat zo blijven. “Teleconsultaties kunnen eventueel handig zijn voor een tweede opinie, maar een reële consultatie met medisch attest afgeleverd door de fysieke dokter zelf moet absoluut de norm blijven”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Door de patiënt in het echt te zien, kan een arts veel beter nagaan wat er scheelt en of iemand moet thuis blijven. Bovendien zetten teleconsultaties door de laagdrempeligheid de deur wagenwijd open voor misbruiken.”

Volgens NSZ kunnen teleconsultaties voor patiënten die op zoek zijn naar een tweede opinie of zieken en gekwetsten die een check-up moeten ondergaan bij hun vaste arts. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat virtuele consultaties de echte consultaties bij de dokter vervangen. Het is pas door een patiënt grondig te onderzoeken dat een arts kan oordelen welke medicijnen en hoeveel ziektedagen er nodig zijn. Bij een teleconsultatie is dat in veel gevallen eenvoudigweg onmogelijk.

De virtuele consultaties van ViViDoctor worden momenteel nog niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Voor NSZ moet dat ook zo blijven: het is echt niet de bedoeling dat zo’n platform op gelijke voet wordt geschakeld met een bezoek aan de dokter. De ondernemersorganisatie vreest ook dat, wanneer virtuele consultaties een medisch attest afleveren, het stevig ziekteverzuim in ons land nog verder zal toenemen. Wie dan geen zin heeft om gedurende een aantal dagen te gaan werken, meldt zich aan voor een teleconsultatie, klaagt over een aantal symptomen en zal zonder al te veel problemen slagen in zijn missie. Zulke misbruiken vallen nu al vaak voor en zullen enkel maar toenemen wanneer de band tussen arts en patiënt louter virtueel is.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer