Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Geen extra kosten meer voor elektronische betalingen: kostprijs voor handelaar moet verder naar omlaag

Vanaf 18 januari 2018 is het verboden om als handelaar nog een eventuele toeslag door te rekenen aan een klant wanneer die elektronisch betaalt. Dat blijkt uit een antwoord van federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een parlementaire vraag. Onderzoek van NSZ, uitgevoerd in december 2016, gaf aan dat toen nog 1 op de 10 handelszaken zo’n toeslag aanrekende. Het verbod om dat vanaf begin volgend jaar nog te doen vermijdt volgens NSZ discussies aan de kassa en is ergens te begrijpen sinds betalingen onder de 10 euro aanzienlijk goedkoper werden voor de handelaar. “Toch moet het elektronisch betalen voor de handelaar nog goedkoper en dat ongeacht de speler waarbij hij aangesloten is”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Enkel zo kunnen kaartbetalingen nog verder gestimuleerd worden. Dat toonden de cijfers die marktleider Worldline gisteren presenteerde nogmaals duidelijk aan.”

De klant iets extra aanrekenen wanneer die elektronisch betaalt, zal vanaf 18 januari 2018 verboden zijn, zo blijkt uit een antwoord van minister Peeters op een parlementaire vraag van Egbert Lachaert (Open VLD). Eind december 2016 rekende nog 1 op de 10 handelaars een toeslag aan wanneer de klant er een bedrag onder de 10 euro met de betaalkaart betaalde, zo bleek uit onderzoek van NSZ waaraan 441 handelaars deelnamen.

NSZ begrijpt ergens ook waarom er weldra geen toeslag meer aangerekend mag worden. Eind 2015 beperkte Europa de vergoeding die banken doorrekenen aan de handelaar om het geld van de rekening van de consument naar de rekening van de handelaar over te zetten drastisch en één jaar geleden verlaagde marktleider Worldline de prijs voor elektronische betalingen voor handelaars. Betalingen tot 5 euro werden tot 60 procent goedkoper, betalingen tussen 5 en 10 euro tot 30 procent goedkoper. Een transactie van 5 euro kost de handelaar sinds 1 juni 2016 maar 2 eurocent meer, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem sindsdien 5 eurocent kosten. Voor de volledigheid: de concurrenten van Worldline, zoals CCV en Keyware, hanteren andere transactiekosten.

NSZ zal er evenwel aandachtig op blijven toekijken, onder meer vanuit haar mandaat in de ‘advisory board’ van Worldline, dat elektronisch betalen de komende jaren nog goedkoper wordt voor handelaars. Enkel op die manier zal men kaartbetalingen verder kunnen stimuleren in de kleinhandel, zoals de cijfers, die Worldline gisteren uitbracht en vooral een sterke toename inhielden van kaartbetalingen voor bedragen onder de 5 euro, aantoonden. Daarnaast zal de ondernemersorganisatie de sector ook wijzen op bepaalde voordelen van elektronische betalingen, zoals meer veiligheid (want minder cash in de winkel) en minder administratie.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer