Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Geen doktersbriefje voor eerste week ziekte? Dan ook geen gewaarborgd loon

Indien werknemers geen doktersbriefje meer moeten indienen wanneer ze tot één week ziek zijn, zoals professor in de arbeidsgeneeskunde Lode Godderis van de KU Leuven voorstelt, hebben ze volgens NSZ ook geen recht op gewaarborgd loon. Want zonder doktersbriefje is er helemaal geen bewijs dat ze wel degelijk ziek zijn. “Ons voorstel zet meteen ook een rem op eventuele misbruiken”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. “Want wie dan afwezig blijft, doet dat dan op eigen kosten en niet op die van de werkgever.” De ondernemersorganisatie vindt het voorstel van professor Godderis zeer eenzijdig. Het houdt geen rekening met de dagelijkse realiteit dat werkgevers nu al zwaar gebukt gaan onder het absenteïsme van hun werknemers. Zeker bij kleine bedrijven is dat niet gemakkelijk om op te vangen.

NSZ staat absoluut niet te springen voor het voorstel van professor Lode Godderis om werknemers tot één week te laten uitzieken zonder dat ze hiervoor een doktersbriefje moeten voorleggen. Mocht het ooit realiteit worden, dan eist de ondernemersorganisatie dat ook het gewaarborgd loon waar de werknemer recht op heeft tijdens ziekte wordt afgeschaft voor die periode. Wie dan afwezig is zonder doktersbriefje zal dat op eigen kosten moeten doen en niet op de kap van de werkgever. Voor werkgevers zou dit meteen ook een mooie besparing opleveren.

NSZ wijst er ook op dat het voorstel van de professor arbeidsgeneeskunde onbetaalbaar zou zijn mocht de werkgever dan ook nog het gewaarborgd loon moeten betalen. Onderzoek van Securex heeft aangetoond dat één dag afwezigheid de werkgever 1007 euro aan directe en indirecte kosten per dag kost. Voor een periode van één week lopen die kosten met andere woorden op tot goed 5000 euro. Het is duidelijk dat professor Godderis geen rekening houdt met de dagelijkse realiteit en het feit dat absenteïsme nu al weegt op micro-ondernemingen en kmo’s.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Wie het onredelijk vindt om zonder doktersbriefje pas gewaarborgd loon te geven na één week ziekte moet trouwens niet klagen, want zelfstandigen krijgen geen enkele vorm van uitkering gedurende eerste maand.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer