Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Geef vrouw meer kansen via ondersteunende maatregelen, niet via quota

“Quota voor vrouwen zijn altijd al overbodig geweest”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws naar aanleiding van de discussie die hierover opnieuw is opgestart. “Man of vrouw maakt niet uit, het gaat om de beste persoon op de juiste plaats. Daarbij is niet het geslacht belangrijk, maar wel de kennis en de ervaring.” Daarentegen vindt de ondernemersorganisatie het wel zinvol om de moederschapsrust voor een stuk aan de partner te laten overnemen of het systeem van dienstencheques uit te breiden zodat vrouwen niet op de rem hoeven te staan om bijvoorbeeld hun kinderen naar allerhande activiteiten te kunnen voeren. Al is en blijft het sluitstuk in dit hele verhaal meer en uitgebreide kinderopvang.

Quota voor vrouwen zijn voor NSZ nooit een nuttig recept geweest. “Dat vrouwen topfuncties bekleden en mee aan het stuur van deze samenleving zitten, is nu toch de logica zelve. Alleen moet dat organisch groeien. Kwaliteit drijft altijd boven, daarvoor zijn quota absoluut niet nodig”, licht NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws toe. “Al is en blijft het een feit dat ook nog vandaag te veel talentvolle vrouwen hun carrière bewust beperkt houden om gezinstaken op zich te nemen. Het spreekt dus voor zich dat er iets gedaan moet worden aan het ondersteunend kader.”

Daarom vindt NSZ het een goed idee om, zoals Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten voorstelt, een deel van de moederschapsrust van 15 weken door de partner te laten opnemen, indien het koppel dat zo wil. Op die manier kunnen vrouwen, als ze dat willen, sneller aan de slag. Ook voor de uitbreiding van de dienstencheques voor de opvang van kinderen is NSZ gewonnen. Dan hoeven vrouwen niet per se een (halve) dag vrij te nemen om hun kinderen op te vangen op woensdag of hen naar allerlei activiteiten te brengen. Voor de ondernemersorganisatie blijft het sluitstuk evenwel om de kinderopvang uit te breiden, zowel qua aantal beschikbare plaatsen als qua uren. “Dan pas geef je vrouwen alle kansen om zich ten volle te ontwikkelen in hun job”, weet de NSZ-voorzitter.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer