Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Gaudi: snelrecht moet sluitstuk vormen

Vandaag, zondag 26 juni, start een nieuwe Gaudi-campagne die tot doel heeft om winkeldieven, gauwdieven en overvallers bij de lurven te vatten. De drie vorige campagnes waren erg succesvol en gaven een duidelijk signaal aan de handelaars: er wordt wel degelijk kordaat opgetreden tegen overval, winkel- en gauwdiefstallen. Hoewel Gaudi zich vooral richt op illegale delinquenten worden er ook veel Belgische winkel- en gauwdieven betrapt. “Een goede zaak”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws, “alleen is het jammer dat voor hen snelrecht bijlange nog geen volwaardig sluitstuk vormt in alle gerechtelijke arrondissementen.”

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) lanceert vandaag, zondag 26 juni, de vierde Gaudi-campagne. De focus ligt daarvan op winkeldiefstal, gauwdiefstal en diefstal met geweld en het eerste doel bestaat erin om illegalen die deze criminele feiten begaan te arresteren en te repatriëren. Dat kan NSZ alleen maar toejuichen, want die illegale criminelen bezondigen zich doorgaans niet aan één misdrijf, maar stelen systematisch. Zij berokkenen handelaars dus heel wat kwaad.

Het spreekt voor zich dat via Gaudi ook Belgen die een winkel- of gauwdiefstal plegen tegen de lamp lopen. Alleen vindt NSZ het jammer dat er voor hen geen afdoend sluitstuk bestaat. In sommige arrondissementen wordt snelrecht toegepast voor winkeldieven, in andere dan weer niet. Snelrecht blijkt nochtans een efficiënte vorm van bestraffing te zijn voor winkeldieven. In Antwerpen bijvoorbeeld is men daar al langer mee bezig en werpt die aanpak vruchten af. Alleen al omdat er wordt bestraft, terwijl er vroeger al te vaak werd geseponeerd of een minnelijke schikking werd voorgesteld, werkt ontradend. Bovendien volgt de bestraffing zeer kort op de inbreuk, wat een pedagogisch effect met zich meebrengt.

NSZ vraagt dan ook aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om er bij alle gerechtelijke arrondissementen en parketten op aan te dringen om winkeldieven voor de snelrechter te dagen. Er is nood aan een krachtig signaal om winkeldiefstal te beteugelen, zeker nu dat fenomeen een steeds professioneler karakter krijgt. Snelrecht moet uitgroeien tot de enige manier om winkeldiefstal te bestraffen, los van GAS-boetes, minnelijke schikkingen en andere straffen die nu gehanteerd worden ten aanzien van winkeldieven. Voor de slachtoffers van een winkeldiefstal betekent dat een positief signaal dat bovendien de aangiftebereidheid, die nog erg laag is, zal verhogen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer