Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Daphne De Keukelaere

Communicatieverantwoordelijke

daphne.dekeukelaere@nsz.be
0470 11 10 57

Flexibeler sociaal verlof niet gemakkelijk in te vullen voor micro-ondernemingen en kleine kmo’s

Flexibeler sociaal verlof niet gemakkelijk in te vullen voor micro-ondernemingen en kleine kmo’s

NSZ heeft bedenkingen bij het N-VA-voorstel om sociaal verlof, zoals ouderschapsverlof, flexibeler te laten opnemen door werknemers. Voor micro-ondernemingen en kleine kmo’s, bedrijven met weinig personeelsleden in dienst met andere woorden, zijn die thematische verloven nu al niet evident om op te vangen. Wanneer werknemers dan nog eens zullen kunnen schuiven met die verlofdagen wordt het voor zulke bedrijven helemaal onmogelijk op het vlak van arbeidsorganisatie. Moraal van het verhaal: grote bedrijven zullen er in de zoektocht naar talent, die momenteel steeds moeilijker verloopt, een concurrentieel voordeel bij hebben.

N-VA-parlementslid Jan Spooren pleit ervoor om ouderschapsverlof en andere sociale verloven flexibeler te laten opnemen door werknemers, ook al zou dat steeds in overeenstemming met de werkgever moeten gebeuren. Werknemers kunnen ouderschapsverlof nu volgens het 1/5-stelsel (waarbij hij 1 dag per week vrij is), halftijds of volledig opnemen. Die vrije dagen zijn dan elke week dezelfde. Ook al is het nu reeds voor kleine ondernemingen met weinig personeelsleden allesbehalve evident om een vervanger te vinden die halftijds of gedurende één dag per week wil inspringen, zal dat helemaal onmogelijk worden wanneer de werknemer met ouderschapsverlof de hele tijd kan switchen qua vrije dagen.

NSZ merkt bovendien op dat de sociale partners eind vorig jaar beslist hebben dat ouderschapsverlof ook gedurende 40 maanden aan 1/10de kan worden opgenomen, al is die maatregel momenteel nog wel geen feit. Gevolg zal zijn dat werknemers ouderschapsverlof gedurende een halve dag per week kunnen opnemen en dat zal de zaak nog complexer maken. “Het is duidelijk dat de grote ondernemingen, waar zo’n afwezigheid gemakkelijk op te vangen valt, hierdoor een concurrentieel voordeel krijgen in de ‘war on talent’ die nu volop heerst. Voor micro-ondernemingen en kleinere kmo’s is die meer flexibele regeling van het ouderschapsverlof en andere sociale verloven absoluut geen evidentie”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer