Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Flexi-jobs: succes is duidelijk, evaluatie overbodig, maar uitbreiding naar andere sectoren wel dringend nodig

Flexi-jobs: succes is duidelijk, evaluatie overbodig, maar uitbreiding naar andere sectoren wel dringend nodig

Flexi-jobs zijn een eclatant succes in de horeca. 5439 horecazaken en 19.514 werknemers maakten er in het derde kwartaal gebruik van. Staatssecretaris voor de bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open VLD) wil de flexi-jobs aan het eind van het jaar evalueren en dan mogelijk uitbreiden naar andere sectoren. Te laat, zo oordeelt NSZ. Op zich is een evaluatie, gezien het enorme succes, overbodig, maar vooral is het zo dat bakkers, slagers en andere winkels nu al baat hebben bij flexi-jobs. “Zij vinden immers geen gelegenheidskrachten om hen bij te staan tijdens de drukke eindejaarperiode omdat het voor die tijdelijke krachten financieel stukken voordeliger is om in de horeca met een flexi-job te werken”, weet NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De federale regering buigt zich eind dit jaar over de flexi-jobs en zal dan ook nagaan of een uitbreiding naar andere sectoren, waarvan NSZ fervent voorstander is, mogelijk is, zo geeft staatssecretaris Philippe De Backer vandaag aan. Die evaluatie komt volgens NSZ rijkelijk te laat. Een beslissing over de uitbreiding van de flexi-jobs dringt zich nu op, zodat slagers, maar ook bakkers en andere handelaars, nu al de nodige extra helpende handen kunnen rekruteren voor tijdens de maand december.

Kerstmis en Nieuwjaar mogen dan wel nog veraf zijn, maar toch bereiden heel wat slagers, bakkers en andere handelaars die eindejaarperiode nu al voor en gaan ze op zoek naar medewerkers die hen dan tijdelijk komen helpen. Alleen vinden ze dit jaar haast niemand hiertoe bereid. Werknemers die naast hun job nog wat willen bijverdienen, kiezen zo goed als integraal voor de horeca, waar de flexi-jobs ervoor zorgen dat ze dubbel zoveel kunnen verdienen dan bij de slager om de hoek. In de horeca verdienen ze per uur gemakkelijk 12,5 tot 15 euro bruto en dus netto, terwijl ze bij de beenhouwers, waar bruto niet gelijk is aan netto, per uur 7,5 euro netto verdienen. De keuze is begrijpelijkerwijs snel gemaakt, maar de slagers, en ook bakkers en andere (voeding)winkels, zijn het kind van de rekening.

NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Indien er pas een beslissing valt over de uitbreiding van de flexi-jobs op het einde van het jaar, mogen slagers, bakkers en andere kleinhandelaars het vergeten om tijdelijke medewerkers te vinden die voor hen willen werken tijdens de eindejaarperiode. Het gevolg zal dan ook zijn dat heel wat winkels tijdens die periode zullen sluiten. Alleen of met het vast personeel valt zo’n eindejaarperiode immers niet bol te werken.”

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer