Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Pers

Pers en communicatie

U bent journalist en zit met vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Christine Mattheeuws

Voorzitter NSZ

christine.mattheeuws@nsz.be
0476 44 74 97

Sven Nouten

Communicatieverantwoordelijke

sven.nouten@nsz.be
0477 23 80 74

Fietsenwinkels meer in meer in trek bij rondtrekkende bendes

Inbrekers en rondtrekkende bendes slaan meer en meer hun slag in fietsenwinkels. Zo reageert NSZ op de ramkraak op een fietsenwinkel in Lokeren. Vorig jaar werden 41 fietsenwinkels het slachtoffer van inbrekers die het hoofdzakelijk hadden gemunt op dure racefietsen. Bovendien waren er ook 11 pogingen tot inbraak en 26 verdachte handelingen bij fietsenwinkels. Ter vergelijking: in heel 2013 deden er zich maar 7 inbraken voor bij dit type winkel. Het gaat dus duidelijk om een fenomeen dat in opmars is. Eind 2013 waren er in ons land 904 fietswinkels. Op elf maanden tijd kreeg met andere woorden 9 procent van alle fietswinkels te kampen met inbraak of pogingen daartoe. De fietssport wordt steeds populairder en de vraag naar professionele racefietsen is toegenomen. Dat zorgt voor een extra opportuniteit voor criminelen. NSZ raadt zaakvoerders van fietswinkels aan om waakzaam te zijn, gebruik te maken van gratis preventie-advies dat elke politiezone aanbiedt en te investeren in beveiliging, want dat is verhoogd fiscaal aftrekbaar. 

Professionele inbrekers hadden het vorig jaar al uitdrukkelijk gemunt op fietsenwinkels. 41 fietsenwinkels hadden in 2014 inbrekers, vooral rondtrekkende bendes, over de vloer. Hun buit: 200 fietsen (vooral dure koersfietsen en enkele elektrische fietsen), onderdelen, fietscomputers, kaders, fietskledij en geld. De gestolen waarde bedraagt al gauw tussen de 1500 en 10.000 euro per fiets. Bovendien waren er sinds begin dit jaar ook 11 pogingen tot inbraak en 26 verdachte handelingen bij fietsenwinkels. Ook in 20115 zet die trend zich verder. Dat criminelen die markt aanboren, is niet verbazingwekkend. Fietsen wordt steeds populairder. Zo nam het aantal fietsenwinkels tussen 2008 en 2013 met 18 procent toe, van 765 naar 904 winkels. Die toegenomen interesse in fietsen zorgt voor een extra opportuniteit voor criminelen.

Zaakvoerders van fietsenwinkels krijgen van NSZ de raad mee om goed op te passen en de klanten in hun winkel te observeren. Ook is het aan te raden de camera’s strategisch op te stellen, bijvoorbeeld in de buurt van een opvallende of dure fiets, zodat verdachte klanten goed in beeld komen of de duurste fietsen niet in de etalage te zetten. De ondernemersorganisatie raadt fietsenwinkels ook aan om contact op te nemen met de diefstalpreventie-adviseur (DPA) die in elke politiezone aanwezig is. Elk van de 196 politiezones in ons land heeft één of meerdere preventie-adviseurs in dienst. Zij geven niet alleen goed advies over beveiliging tegen inbraken, overvallen en andere criminele feiten, maar doen ook onderzoek naar de beveiliging van de zaak.

Daarnaast wil NSZ nog meer fietsenwinkels aanraden om gebruik te maken van de verhoogde fiscale aftrek voor veiligheidsinvesteringen. Die verhoogde aftrek, die voor eens steeds uitgebreider gamma aan materialen (120,5 procent) en diensten (120 procent) geldt, moet wel nog bekender worden. Uit onderzoek dat de ondernemersorganisatie eerder dit jaar voerde, bleek immers dat 45 procent van de ondernemers nog niet op de hoogte is van deze maatregel. Dat is jammer. Hoe beter handelszaken beveiligd zijn, hoe minder kans criminelen maken. Al is en blijft het sluitstuk een strenge sanctionering van dergelijke criminelen.

deel dit

Word NSZ-lid

Ervaar alle voordelen van ons lidmaatschap

Registreer